Generalni tajnik VMBiH Vidović s državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva RH Gršićem

Generalni tajnik Vijeća ministara BiH Robert Vidović razgovarao je u Zagrebu s državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Republike Hrvatske Bernardom Gršićem o mogućnostima suradnje u području digitalizacije.

Na sastanku, kojem je nazočio i pomoćnik generalnog tajnika VMBiH za održavanje i razvoj elektroničkog poslovanja i e-vlade Dario Perić, predstavljena je Strategija digitalne Hrvatske za razdoblje do 2032. godine, kao moguća praksa za Bosnu i Hercegovinu.

Tom prigodom prezentiran je i tekst Memoranduma o razumijevanju između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o suradnji na području stručne i savjetodavne potpore u razvoju sigurne digitalne infrastrukture, razvoju javnih digitalnih usluga i digitalne transformacije,  kao okvir za suradnju u oblasti digitalizacije, u skladu sa Zaključkom Zajedničke sjednice VMBiH i Vlade RH od 20. lipnja 2023. godine.
 
Memorandumom je planirano da se suradnja potiče i razvija putem tehničke pomoći u izradi zakonodavstva, strategija, akcijskih planova i programa iz područja digitalizacije, kao i organizacije stručnih posjeta, seminara, konferencija i sastanaka u cilju razmjene iskustava i produbljivanja znanja. Također, predviđene su i uspostava suradnje između znanstvenih i istraživačkih organizacija, uspostavla programa obrazovanja, te provedba edukacija, kao i razmjena osoblja i stručnjaka i  dijeljenje relevantne tehničke i znanstvene dokumentacije.
 
Generalni tajnik Vidović je istaknuo kako je strateško opredjeljenje Vijeća ministara BiH da se ubrza proces digitalizacije institucija Bosne i Hercegovine i dalje nadograđuju i razvijaju e-servisi, što je i jedan od prioriteta Vijeća ministara BiH.
 
Vidović je zahvalio na suradnji  sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva Republike Hrvatske i izrazio uvjerenje da će ona u predstojećem razdoblju biti intenzivirana.
Poslijednja izmjena danaUtorak, 12 Prosinac 2023 09:01
 
index Instagram400x230 youtube