Hrvatskoj nedostaje najmanje 60.000 radnika

Procjenjuje se kako Hrvatskoj nedostaje oko 60.000 radnika, a više se ne može računati na popunjavanje kapaciteta iz bazena radne snage zemalja okruženja, te je sve prisutniji uvoz radne snage s azijskih tržišta poput Filipina, Nepala i Indije, podaci su Hrvatske gospodarske komore.

Ono na čemu treba raditi, ističu, jeste stvaranje bazena vlastite domaće radne snage, što znači da Hrvatska mora učiniti sve da unaprijedi strukovno obrazovanje koje u ovom trenutku zaslužuje jednu ozbiljnu reformu.

Rast troškova usporio je ulaganja u turizmu koje su nužne radi podizanja kvalitete smještaja. Fokus svakako treba biti na poticanju promjene strukture smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj odnosno na rješavanje kroničnog nedostatka hotelskih kreveta čiji je udio značajno manji nego kod mediteranskih konkurenata, a što utječe na kvalitetu ponude smještaja i rješavanje problema prekomjernosti u privatnom smještaju, navode iz Hrvatske gospodarske komore.

Premda je upitnosti uspjeha sezone jedna od karakteristika medijskih napisa svakog ljeta, svi su pokazatelji kako će 2023. biti rekordna po prihodima.

U uvjetima visoke inflacije, činjenica što je Hrvatska auto odredište (dakle pristupačna) za većinu gostiju plus je za sektor.

Ulazak Hrvatske u Schengenski prostor i euro područje također su pozitivni za razvoj sektora. Međutim, kako je euro sada službena valuta u Hrvatskoj, lakša usporedivost cijena s ostalim zemljama članicama euro područja stvara dodatan konkurentski pritisak i s vremenom očekujemo da će utjecati na formiranje cijena u svim elementima sektora turizma, dodaje se.

 
index Instagram400x230 youtube