Grmoja: Čemu pljuvanje po našim Hrvatima iz Hercegovine zbog otvaranja granica?

U Republici Hrvatskoj se ove nedjelje održavaju Lokalni izbori, a dosta kontroverzi i podsmijeha izazvala je odluka Nacionalnog stožera da se na dan izbora omogući svim hrvatskim državljanima ulazak u Hrvatsku bez negativnog PCR testa.

Na društvenim mrežama brojni su kritizirali takvu odluku, a kao i obično među određenim Hrvatima iz Hrvatske javili su određeni antagonizmi koji idu do razine mržnje i prijezira prema Hrvatima iz BiH, a posebno iz Hercegovine.

Iako velika većina Hrvata u BiH lokalne izbore u Hrvatskoj smatra nebitnima i sami se ismijavaju nad ovom odlukom Stožera, jedan manji broj njih, opet naglašavamo manji, Hrvata iz BiH iz pograničnih područja će ipak otići u Hrvatsku i glasovati u svom drugom prebivalištu u izboru (grado) načelnika, općinskih i gradskih vijeća, župana i županijskih skupština u sredinama u kojima zapravo ne žive, a prijavljeni su. Zbog kojih razloga će ta manjina iskoristiti to pravo i je li im to uopće potrebno raditi, to najbolje oni sami znaju.

Međutim, u Hrvatskoj se standarno ta priča uoči Lokalnih izbora prenapuhuje pa “tolerantni” pojedinci, inače sunarodnjaci Hrvatima iz BiH pokažu svoje pravo lice, iskazujući patološku mržnju kroz svoje komentare. Ipak, treba dodati da to dvojno prebivalište znaju zlorabiti i hrvatski državljani srpske nacionalnosti u pojedinim hrvatskim općinama pa se oko toga i ne diže tolika pompa, ali nije u tome poanta.

 
index Instagram400x230 youtube