U zatvor preko granice: Treba li mijenjati sporazum s BiH?

Jure Martinović HTV / HRT Jure Martinović

Prema pravosudnim podacima BiH u zadnje 4 godine oko 40-tak građana Hrvatske tražilo je služenje kazne u BiH, a njih 60-tak iz BiH tražilo je služenje kazne u Hrvatskoj.

Treba li se mijenjati sporazum između Hrvatske i BiH koji regulira takve slučajeve ili se moraju mijenjati stavke oko pravosudnih mjera opreza u Studijiu 4 odgovorio je Jure Martinović, državni tajnik u Ministarstvu uprave.

Nije mali broj zahtjeva, ali broj nije ni toliko velik kad se uzme u obzir da kroz zatvorski sustav Hrvatske godišnje prođe desetak tisuća ljudi i da veliki broj građana Hrvatske ima dvojno državljanstvo, kazao je Jure Martinović. Međutim, u pitanje se može dovesti vjerodostojnost pravosuđa Hrvatske i BiH obzirom na odstupanja od sporazuma u sferi izvršenja kazni zatvora.

Može se jednostrano istupiti iz sporazuma, rok je 6 mjeseci

Ponovio je da se radi o legalnim zahtjevima, temeljenim na sporazumu koji su vlade dviju država potpisale u Splitu 16.2. 1996. a na pitanje što bi se trebalo dogoditi da se taj dokument suspendira odgovorio je: "Dokument se ne može 'ad hoc' suspendirati, ali se iz njega može istupiti. Otkazni rok je 6 mjeseci, ali ovoga trenutka nijedna strana o tome ne razmišlja".

Uskoro opširnije...

Poslijednja izmjena danaPetak, 23 Travanj 2021 11:41
 
index Instagram400x230 youtube