Grad Vukovar prvi u Hrvatskoj podupire Zakladu fra Mladen Hrkać

Grad Vukovar postao prvi član podupiratelj Zaklade fra Mladen Hrkać i projekta 'Dom fra Mladen Hrkać' za psihosocijalnu podršku i privremeni smještaj osoba koje dolaze na liječenje u Zagreb i članova njihovih obitelji.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i Ivan Soldo kao upravitelj Zaklade fra Mladen Hrkać potpisali su sporazum o suradnji, po kojemu je Grad Vukovar postao prvi član podupiratelj Zaklade fra Mladen Hrkać i istoimenoga projekta za psihosocijalnu podršku i privremeni smještaj osoba koje dolaze na liječenje u Zagreb i članova njihovih obitelji. Gradonačelnik Penava tom je prigodom rekao kako je Vukovar ponosan na svoju ulogu u stvaranju i izgradnji moderne hrvatske države i da od Domovinskog rata ima trajnu obvezu skrbiti o interesima hrvatskog naroda, ali i izgradnje boljega društva. 

-Ovakvu razinu skrbi i standarda, kakvu spomenuti projekt predviđa i omogućuje nećete naći niti u Francuskoj, Švicarskoj ili negdje drugdje. Na prijedlog upravitelja Zaklade Ivana Solde nismo dvojili niti sekunde, odmah smo prihvatili potpisati sporazum. Želimo poslati poruku svim drugim općinama, gradovima i županijama da se uključe  - rekao je vukovarski gradonačelnik te najavio kako će Grad Vukovar sa zadovoljstvom na žiro - račun Zaklade uplatiti iznos od 150 tisuća kuna. 

Upravitelj Zaklade i i predsjednik Humanitarne udruge fra Mladen Hrkać, Ivan Soldo zahvalio se vukovarskom gradonačelniku i Gradskome vijeću na odluci da pristupe projektu 'Uistinu zajedno', istaknuvši kako je Vukovar postao prva jedinica lokalne uprave u Hrvatskoj koja se priključila podupirateljima.

-Zahvaljujemo što su skupili snage i hrabrosti da stanu uz nas i da budu primjer. Prva pomoć za obitelji čiji članovi dolaze na skrb u zagrebačke bolnice je potpuno besplatna, ne postoji nijedno ograničenje, pomažemo svima bez obzira na bolesti, spol, dom, socijalni status, vjeroispovijest i nacionalnost. Jedini kriterij da bi nekoga primili na smještaj je raspoloživost naših kapaciteta. Jedini možemo skrbiti u cijelosti o osobama s invaliditetom, zahvaljujući vozilu za prijevoz, obučenim volonterima i asistentima te skrbiti o osobama koje trebaju strogu izolaciju prije i nakon transplantacije – rekao je Soldo te ispričao kako ih više od 7000 osoba podržava svaki mjesec kroz model pomoći putem trajnog naloga, a preko 200 tisuća fizičkih i pravnih osoba iz cijelog svijeta do sada se registriralo u svojstvu podupiratelja. Soldo se zahvalio  i državnome vrhu, Gradu Zagrebu te Predsjedništvu BiH koji su dali visoko pokroviteljstvo za ovaj projekt. 

Humanitarna udruga Fra Mladen Hrkać osnovana je 2012. godine, kroz nju je do sada prošlo više od 7000 korisnika , a među njima je i Vukovarka Valentina Matanović.

- Znači puno, ne moramo brinuti gdje ćemo spavati, okupati se i jesti. Osjećaj koji oni pružaju je neopisiv. Na raspolaganju su nam za sve probleme i uvijek su dostupni da im se obratimo za bilo koji problem – ispričala je Matanović. 

Snježana Varga iz Vukovara, zbog petogodišnje kćerke Ane koja je operirala srce, također je utočište i dom pronašla u ovoj udruzi. 
-Teško je riječima opisati kako je kada si daleko od kuće, a imaš bolesno dijete te ne znaš što te čeka. Dragi Bog ti pošalje na put ljude koji ti od srca pomognu i otvore svoja vrata, a da pri tome ne pitaju koliko ostaješ i što trebaju, nego ti sve daju- zaključila je Varga. Cijeli projekt bi se trebao realizirati kroz pet godina, a procjenjuje se da mu je okvirna vrijednost 60-tak milijuna kuna. 

 
index Instagram400x230 youtube