Pod kojim uvjetima studenti mogu dobiti propusnice?

Zabrana napuštanja županija, studentima koji studiraju izvan mjesta stanovanja, a u kojima mnogi od njih i rade, donijela je mnoga pitanja. Ponajprije na ono pod kojim sve uvjetima i oni mogu dobiti propusnice.

Tomislav studira agronomiju, a velik dio radnog vremena provodi na terenu. Propusnicu je dobio bez problema.

- Poslao sam preko e-građani zahtjev za propusnicu, te su mi je odobrili s obzirom da tako financiram svoj studij, a vrijeme želim provesti s obitelji, rekao je student Agronomskog fakulteta u Zagrebu Tomislav Jerković, Imotski.

Neki su otišli ranije kako bi bili s obitelji.

- Nisam tražio još propusnicu jer čekam da se to sve još malo uhoda. Poslodavac mi je rekao da će napisati preporuku uz moju zamolbu kako bih lakše dobio propusnicu, kazao je student Prirodoslovno - matematičkog fakulteta u Zagrebu Dominik Karčić, Mali Lošinj.

Poslodavac mora jamčiti da je posao koji student za njega obavlja veoma važan. Na propusnice se, kažu, čeka i nekoliko dana.

- Konstantno šaljemo upite. Poslali smo upit i Vladi i uredu i Stožeru odmah isti dan kad je izašla ta mjera, kako će se točno odrediti, naglasio je Josip Periša, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu.

Mnogi od njih moraju se vratiti na praktičnu nastavu u mjesto studiranja prije isteka zabrane kretanja među županijama. Periša je kazao kako nemaju jasne informacije kako postupati kada se radi o nastavi ili kada se radi o poslu.

- Mi imamo praktičnu nastavu, koja primjerice na FSB-u kreće 4. siječnja i želimo potvrdu da će svaki student dobiti propusnicu da može prisustvovati nastavi, istaknuo je Periša.

Ravnateljstvo Civilne zaštite na upit HTV-ove novinarke nije odgovorilo koliko su e-propusnica izdali za studente, niti što je sa studentima koji bi se trebali vratiti prije 8. siječnja u mjesto studiranja.

- Zbog velikog broja zaprimljenih zahtjeva ne raspolažemo traženim podacima, odgovorili su iz Stožera civilne zaštite.

Iako je već prvog dana zaprimljeno više od 100.000 zahtjeva za e-propusnicu, od kojih su brojni odbijeni, studenti se nadaju da će odgovore na svoja pitanja dobiti što prije.

 

 
index Instagram400x230 youtube