HNS BiH: Mali broj stradalnika HVO-a dobio mirovinu u RH po novome zakonu

Odjel za branitelje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH pozdravio je u srijedu ubrzavanje procedura za ostvarenje mirovina u Hrvatskoj po novome zakonu za ratne vojne invalide iz HVO-a, ali je izrazio nezadovoljstvo što je to pravo po novom zakonu do sada ostvarilo tek 109 branitelja.

Analizirajući provedbu Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji u Republici Hrvatskoj pozitivnim je ocijenjeno što je ubrzana obrada podnesenih zahtjeva. No, iz Odjela za branitelje HNS-a BiH su iskazali nezadovoljstvo činjenicom da je po ovom Zakonu samo 109 invalida, pripadnika HVO-a ostvarilo pravo na mirovinu u RH.

Odjel za branitelje pozdravio je najave iz Hrvatske o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, koje bi trebale otkloniti probleme u dosadašnjoj provedbi. Na taj će se način, tvrdi se, olakšati postupak umirovljenja ranjenih i zatočenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane.

Ranije su iz Odjela za branitelje HNS-a BiH upozoravali na spor rad liječničkih povjerenstava u Hrvatskoj kao osnovni uzrok sporog ostvarivanja prava na mirovinu.

Po izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji u RH, koji je prošle godine stupio na snagu, izjednačeno je mirovinsko pravo hrvatskih branitelja i pripadnika HVO-a te je najavljena mogućnost da će se i onim braniteljima iz HVO-a koji do sada nisu stekli to pravo, omogućiti stjecanje mirovine ako ispunjavaju uvjete.

Do sada je pravo na invalidsku mirovinu u Hrvatskoj ostvarilo 6800 branitelja iz HVO-a. (Hina)

 
index Instagram400x230 youtube