Ljubuški zet izbačen iz HSS-a, on tvrdi da je to nemoguće

Na elektronskoj sjednici Glavnog odbora HSS-a koja je održana u petak, većina članova u mandatu izjasnila se za isključenje predsjednika HSS-a Kreše Beljaka iz članstva HSS-a.

Od 91 člana koliko je sudjelovalo u sjednici, njih 52 glasalo je za smjenu Beljaka s čela HSS-a, dok je za njegovo isključenje iz stranke glasao 51 član Glavnog odbora.

Donesena je i odluka o sazivanju izvanredne glavne skupštine stranke i formiran je devetočlani Odbor za pripremu izvanredne skupštine kojim će predsjedati dr. sc. Zvonimir Sabati. Sjednicu Glavnog odbora inače je sazvao sam Beljak, ali je onda kao dodatna točka dnevnog reda, što je moguće po statutu, dodano izglasavanje nepovjerenja predsjedniku stranke i zahtjev za njegovu smjenu što je većinom glasova i prihvaćeno od stane članova Glavnog odbora.

Beljak se, kako se doznaje iz izvora bliskih stranci, nije protivio uvrštavanju točke o pitanju svoje smjene i isključenja na dnevni red sjednice, ali nije računao da bi mogao biti smijenjen.

Glavni odbor HSS-a donio je i odluke o suspenziji Davora Vlaovića i Željka Lenarta zbog pripreme i održavanja nestatutarne i nezakonite Glavne skupštine 30. srpnja ove godine.

Sljedeća sjednica Glavnog odbora HSS-a održat će se u roku od 15 dana radi donošenja odluke o sazivanju Izvanredne glavne skupštine, a pripremat će je Glavni odbor kojem će predsjedati dr. sc. Zvonimir Sabati. Beljak, saborski zastupnik HSS-a koji je izabran u VII izbornoj jedinici u 10. saziv Hrvatskog sabora ovog ljeta kao dio koalicije SDP-a gradonačelnik je Samobora.

Beljak je 30. srpnja ove godine po drugi put izabran za predsjednika HSS-a. Izborna komisija stranke objavila je da je u izboru za predsjednika stranke na Glavnoj skupštini sudjelovalo 610 od 965 delegata, utvrđeno je 609 važećih glasova i jedan nevažeći. Beljak je tada ocijenio da je HSS u problemima pa moraju krenuti brzo raditi da bi na lokalnim izborima, kao i dosad, bili treća stranka u Hrvatskoj. Međutim, niti dva mjeseca otkako je izabran za predsjednika Glavni odbor stranke ga je smijenio s mjesta predsjednika i isključio iz stranke.

Vijest o Beljakovoj smjeni još nije objavljena na službenoj stranici stranke. Beljak je inače u svibnju 2017. angažirao Ivanu Tomić, novinarku Nove TV za glasnogovornicu stranke, a još u siječnju 2019. godine Beljakovu smjenu tražila je Ana Marija Petin, te sa još nekim nezadovoljnim članovima HSS-a napustila sjednicu Glavnog odbora, ali je tada Tomić opovrgnula da je tražena Beljakova smjena.

Beljak: To je nemoguće

Upitan da komentira odluku Glavnog odbora prema kojoj je smijenjen i izbačen iz stranke Krešo Beljak nam je rekao:

– To je naprosto nestatutarna odluka. Radi se o tome da to tijelo ne može smijeniti predsjednika stranke, nego to može učiniti samo Skupština i to je na razini fake newsa. Predsjednika stranke mogu smijeniti samo oni koji su ga izabrali, a takvu informaciju su pustili oni koji ne poznaju statut HSS-a.

 
index Instagram400x230 youtube