Rumunjska digla plaće 18 posto, Bugarska 13, a Hrvatska manje od 5 posto

Posljednjih godinu dana Rumunjska je povećala plaće 16 posto kako bi zaustavila odljev vlastite radne snage i potaknula dolazak stranaca.

U ožujku ove godine prosječna bruto plaća u Rumunjskoj preskočila je svotu od 1000 eura (1062 eura), a ta zemlja spasonosnu radnu snagu potražila je u Pakistanu. Vlasti dviju zemalja nalaze se pred potpisivanjem posebnog sporazuma koji će omogućiti desecima tisuća Pakistanaca posao vozača, liječnika, informatičkih inženjera i građevinskih radnika, piše Večernji list.

Rumunjski veleposlanik u Pakistanu Niculaiea Goia obavijestio je pakistanske vlasti da će Rumunjska u sljedećih nekoliko godina morati dovesti čak milijun radnika iz različitih zemalja kako bi pokrila lokalni deficit radne snage. Slične brige zaokupljaju i bugarske poslodavce, gdje su u godinu dana plaće porasle oko 13 posto, a prema Eurostatu, treća po visini plaća je tranzicijska uspješnica Slovačka (oko 9%), a tik do nje su Slovenija, baltičke zemlje i Češka, gdje su u godinu dana plaće porasle oko 8 posto.

"Širi se krug zemalja s mjesečnom bruto plaćom višom od tisuću eura pa su takvu plaću u ožujku prema dosad raspoloživim podacima bilježile Slovenija (1752 eura), Poljska (1201 euro), Hrvatska (1184 eura), Slovačka (1143 eura) i Rumunjska (1062 eura), a slijede ih Crna Gora (765 eura), Bosna i Hercegovina (714 eura) i Bugarska (638 eura) ", navode analitičari Hrvatske gospodarske komore.

Cijena sata rada u Hrvatskoj je u godini dana porasla oko 5 posto, što je upola više od prosjeka EU i kretanja na zapadu EU, ali manje nego u usporedivim tranzicijskim zemljama koje također vape za radnicima i spas traže u Pakistanu, Vijetnamu, Šri Lanki, Nepalu, Turskoj, Kini... gdje traže radnike.

Naša prosječna plaća je 6464 kune, a rast troška rada s početka ove godine bio je nešto sporiji nego u zadnjem kvartalu prošle godine, uglavnom zato što se tada isplaćuju božićnice, 13. plaće i druge neporezne naknade, a Eurostat u podatke o trošku rada uz satnicu uključuje i sve naknade.

 
index Instagram400x230 youtube