Hrvati teško mijenjaju navike, ali korona je uspjela gotovo nemoguće

Navike teško i sporo mijenjamo, pogotovo one koje su postale rituali, poput sjedenja u kafićima nama u Hrvatskoj, no korona kriza koja je prisilno (privremeno) zatvorila ugostiteljske objekte, to je očito uspjela u par mjeseci.

Istraživanje agencije SmartUp, naime, sugerira da u lokalima provodimo manje nego prije. Na uzorku od 250 osoba starijih od 18 godina (od čega 63% zaposlenih na puno radno vrijeme), a korisnika duhanskih i nikotinskih proizvoda (54% muškarci i 46% žene) utvrđeno je da se na kavi (ili piću, uopće u kafiću) hrvatski građani zadržavaju radnim danom 25, a vikendom 45 minuta.

Prije uvođenja epidemioloških mjera to je bilo gotovo dvostruko dulje – u tjednu 41, a vikendom čak 81 minutu u prosjeku. Najviše ljudi, 39%, na kavi je do pola sata, a više od trećine uopće ne ide u kafić u tjednu.

Vikendom se to popravi pa trećina boravi od 31 minutu do cijeli sat, a 2,4% njih više od 3 h dnevno. Mlađi ispitanici, 18-29 godina, u prosjeku dnevno bude 33 minute, vikendom 56, najstariji, od 46 do 64 čine to 20 minuta u tjednu i 37 subotom i nedjeljom.

“Dosta smo oprezniji pa se nakon ukidanja epidemioloških mjera građani nisu u potpunosti vratili omiljenim navikama”, kaže direktorica SmartUpa Ivana Tomašek Zeko.

Cilj je bio, također, istražiti navike o dnevnim pauzama građana pa se otkrilo da oni dnevno na korištenje duhanskih i nikotinskih produkata utroše 17,5 minuta, tj. idu na pauzu triput.

Muškarci pritom na pauze odlaze češće, no ženama traju dulje. Znakovito je da gotovo 25% ispitanika dnevne aktivnosti radi konzumacije zaustavi 5 ili više puta.

 
index Instagram400x230 youtube