Za "Oluju": Izvjesite zastave, slavite našu pobjedu i čuvajmo jedni druge!

Izvjesite zastave, slavite našu pobjedu i čuvajmo jedni druge!, poručili su građanima u povodu 25. obljetnice "Oluje" pripadnici Hrvatske vojske.

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluje", i ministarstva hrvatskih branitelja i unutarnjih poslova pozvala su građane da prilikom obilježavanja te obljetnice budu odgovorni i poštuju epidemiološke mjere zbog epidemije koronavirusa.

Ponosi smo na sve naše pobjede, tada smo bili hrabri, zato budimo odgovorni, poruka je hrvatskog branitelja.

Poruka pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova je: Kninsku tvrđavu dodirnimo srcem, a hrvatske branitelje molitvom. Ostanimo odgovorni.

- Ovogodišnje obilježavanje bit će nešto drugačije nego ranije zbog epidemioloških razloga, ali dostojanstveno, naglasio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Na pitanje hoće li Boris Milošević ići na proslavu obljetnice Oluje s njim, odgovorio je kako misli da bi to bilo dobro i korisno, te kako o tome razgovara s njim.

- Mislim da je naše društvo zdravo, ova 2020. je po mnogočemu bitna bitna za i za demokratsku konsolidaciju, toleranciju u društvu... korak naprijed  vrlo jasno opredjeljivanje prema povijesti i mislim da ćemo naći rješenje, istaknuo je premijer.

- Ne znam što je gospodin Pupovac govorio, ali mi imamo kontinuiran dijalog na dobrobit svih građana Hrvatske, naglasio je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

- Predsjednik Hrvatskog sabora, Gordan Jandroković je na pitanje trebaju li članovi hrvatske vlasti obilježiti srpska stradanja nakon Oluje rekao:

- Vidjet ćemo. Ovdje se radi o 25. obljetnici Oluje i to je za mene jedan od najvažnijih datuma u  modernoj hrvatskoj povijesti i bilo bi lijepo da svi budemo tamo i zajedno proslavimo, istaknuo je.

U emisiji Tema dana o 25. obljetnici vojno-redarstvene operacije „Oluja” govorio je resorni ministar Mario Banožić.

Istaknuo je kako na taj događaj pozivaju, predsjednik RH, predsjednik Vlade RH i predsjednik Hrvatskog sabora.

- Zbog epidemioloških uvjeta, ovaj događaj će biti s manjim brojem ljudi. Većina događaja događat će se na trgu u Kninu uz epidemiološke preporuke, rekao je i dodao kako će na proslavi govoriti general Ante Gotovina, premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandrokovići predsjednik Republike Hrvatske, te zapovjednik oružanih snaga Zoran Milanović.

Kazao je kako će se odvijati i program na tvrđavi koji će se pratiti putem video zida.

- Na kraju će u 21.30 biti vatromet koji će se pratiti putem HRT-a, rekao je ministar i dodao kako će se održati i sveta misa, ali kako će se zbog epidemioloških mjera morati zadržati jedan dio posjetitelja i izvan crkve.

Banožić je rekao kako je Boris Milošević član Vlade te kako očekuje da dođe na proslavu, kako je bila praksa i svih ovih godina.

- Što se tiče gospodina Pupovca, on je predsjednik stranke, a to je jedna sasvim druga tema za razgovor, naglasio je.

Na pitanje kako je kao ministar surađivao s predsjednikom države, Banožić je rekao kako bez obzira na to što su različitih opcija, kako je on politički opredijeljen, ali nije ograničen čovjek.

- Vlada Andreja Plenkovića na čelu s ministrom Damirom Krstičevićem kao ministrom obrane, mnogo je učinila za hrvatsku vojsku. Imamo velike planove, ali proračun je bitno smanjen za ovu godinu, a to je 530 milijuna kuna i to će biti tema za razgovor s predsjednikom, rekao je.

Istaknuo je kako je glavni cilj koji će biti definiran kroz dokument koji se naziva Dugoročni plan razvoja oružanih snaga.

Što se tiče nabave oružane eskadrile, Banožić je rekao kako je osnovano međuresorno povjerenstvo za nabavku višenamjenskih borbenih aviona, kojem će biti dostavljena ponude.

- Zanimaju nas avioni iz Amerike, Švedske, polovni iz Francuske, Italije, Norveške, Grčke i Izraela, rekao je ministar i dodao da nakon što se dostave ponude, u rujnu bi trebao biti završen proces, sukladno sa svim našim mogućnostima.

Što se tiče slanja naših snaga u Afganistan, rekao je kako je to posljednji kontingent, ali će Hrvatska nastaviti sudjelovati u misijama.

 
index Instagram400x230 youtube