Podignuta optužnica za međunarodno krijumčarenje narkotika iz Ljubuškog

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Marijane Bilić (1979.), državljanke R Hrvatske.

Optužena se tereti da je, od 2015. do 2019. godine, na teritoriji BiH, sa ciljem sticanja protupravne imovinske koristi i uvećanja bračne imovine, organiziranim i izvršenim prijevozima veće količine opojne droge "cannabis" iz Republike Albanije, preko Crne Gore u BiH, kao bračni supružnik, pomagala u skladištenju i prepakivanju opojne droge, radi daljnjeg prijevoza i prodaje u R Hrvatsku.

Prema navodima optužnice, optužena je u prilikama kada je njen suprug na lokalitetu obiteljske kuće, od njemu poznatih osoba preuzimao, organizirao skladištenje i prepakiranje opojne droge radi njenog daljnjeg prijevoza i prodaje, u više navrata bila uključena na način da je osiguravala lokaciju, te pomagala u prijevozu i skladištenju opojne droge.

Optužena se tereti da je, s umišljajem, počinitelju neovlaštenog međunarodnog prijevoza i držanja radi daljnje prodaje supstance koja je propisima proglašena opojnom drogom, uklanjala prepreke za učinjenje kaznenog djela, prikrivala počinitelja, kao i sredstva kojima je djelo učinjeno, tragove kaznenog djela i predmete pribavljene kaznenim djelom, čime je počinila kazneno djelo neovlašteni promet opojnim drogama.

Tijekom provođenja istražnih operacija ostvarena je značajna saradnja s partnerskim institucijama R Hrvatske, te su osobe povezane sa optuženom procesuirana u pravosudnim institucijama Hrvatske.

Radi se o međunarodnoj operaciji u borbi protiv krijumčarenja opojnih droga kodnog naziva "Tebra" u kojoj je sudjelovalo Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama iz R Hrvatske.

U akciji “Tebra” u Hrvatskoj su uhapšena 23 švercera droge koji su marihuanu prevozili u Hrvatsku iz Ljubuškog. Hrvatske vlasti su nakon ove akcije priopćile da se sumnja da je skupina švercera uspjela da u Hrvatsku prokrijumčari blizu 16 tona narkotika, vrijednih oko 11 milijuna eura. Svi uhapšeni u akciji u Hrvatskoj su poznati po krivičnim djelima, paljenju i krađi automobila. Tijekom hapšenja policija je pronašla oko 6,3 kilograma marihuane, spid i digitalne vage.

Bilićeva je uhapšena u srpnju prošle godine s Tonijem Bubalom. Tada je oko pola tone skanka pronađeno pretresom kuće i pomoćnih objekata osumnjičenih u Gabela Polju kod Čapljine. Droga je bila skrivena u podrumu i u kanalu za popravljanje automobila, a bila je zapakovana u 19 vreća. Narkotike su pronašli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu SIPA, a utvrđeno je da su krajnja adresa bile Hrvatska i EU.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

 

 
index Instagram400x230 youtube