Nova saznanja o krimnalnoj skupini na čelu koje je bio i jedan Ljubušak [Operacija “Orka”]

U Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije jučer se većina uhićenih pljačkaša iz akcije „Orka“ branila šutnjom, dok se Melisa Begluk, supruga vođe bande Rahmana slomila i sve priznala, što je dovelo do novih uhićenja, piše Avaz.

Kod nje su istražitelji pronašli 70.000 KM koje potječu iz izvršenja kaznenih djela.

Podsjetimo, policijski službenici Federalne uprave policije su, nakon višemjesečne istrage pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije, započeli realizaciju operativne akcije kodnog naziva “Orka” na području Federacije Bosne i Hercegovine, vezano za kazneno djelo “organizirani kriminal”, a u vezi sa kaznenim djelima “razbojništvo”, “teška krađa” i “neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po naredbama Županijskog suda u Mostaru, vršili su se pretresi na 12 lokacija na području Hercegovačko-neretvanske, Zapadno-hercegovačke, Županije Sarajevo i Istočnog Sarajeva, Republika Srpska, te je lišeno slobode 14 osoba: R.B. (1987.), M.B. (1991.), A.B. (1984.), J.M. (1983.), S.Ć. (1978.), Z.M. (1972.), F.P. (1986.), M.P. (1981.), S.H. (1991.), M.O. (1984.), Z.H. (1990.), R.G. (1980.), N.B. (1992.), dok se Z.G. (1969.) trenutno nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Republici Hrvatskoj.

Radi se o osobama koja su od ranije poznate policijskim i pravosudnim organima kao višestuki povratnici u vršenju ovih i drugih kaznenih djela, zbog čega se pojedini još nalaze na izdržavanju zatvorske kazne, te su navedena kaznena djela vršili prilikom vanzavodskih pogodnosti.

Navedena organizirana kriminalna grupa na čelu sa R.B i J.M. se sumnjiči da je u periodu 2014. – 2019. godine, uz upotrebu vatrenog oružja (automatsko naoružanje i pištolji), plina i drugih podesnih sredstava, maskirani uniformama, izvršila više od 29 kaznenih djela razbojništava i teških krađa u kojim su predmet napada bili tržni centri, bankomati, benzinske crpke, transporti novca, te drugi gospodarski subjekti i fizičke osobe na području Mostara, Čitluka, Kupresa, Jablanice i Sarajeva, a na koji način su do sada stekli protupravnu imovinsku korist više od 1.000.000 KM, dok su gospodarskim i fizičkim subjektima nanijeli višemilijunsku štetu.

Također, ova grupa se sumnjiči i za kaznena djela iz domena neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, te krađe putničkih motornih vozila.

Prilikom pretresa do sada su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa spomenutim kaznenim djelima, a koji su traženi naredbom Suda, te će biti korišteni kao dokaz u kaznenom postupku, a radi se o većoj količini eksploziva, oružja, municije, novca, policijskoj uniformi, podesnom alatu koji je korišten za izvršenje kaznenih djela, te drugi predmeti.

Osobe lišene slobode će biti kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Mostaru i Sarajevu, te će u zakonskom roku biti predate uz Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu, na dalju nadležnost Županijskom tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije.

Značajnu podršku prilikom provođenja istražnih radnji pružila je Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine, dok asistenciju prilikom današnjih aktivnosti pružaju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Županijskih ministarstava unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanske, Zapadno-hercegovačke i Županije Sarajevo.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije, priopćeno je iz FUP-a.

Poslijednja izmjena danaSubota, 14 Rujan 2019 15:15
 
index Instagram400x230 youtube