Podignuta optužnica za trojac koji je oštetio Petrol Ljubuški

Županijsko tužiteljstvo Hercegovačko – neretvanske županije (HNŽ) je nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv Dragana Filipovića (1966.), iz Čapljine, Josipa Leženića (1965.) iz Neuma i Marinka Perića (1959.) iz Stoca, zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporaba položaja ili ovlasti iz čl. 383. st. 1. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine (KZ F BiH), koju je Općinski sud u Čapljini potvrdio u cijelosti, javlja Hercegovina.info.

“Naime, optužnicom se optuženi sumnjiče da su u razdoblju od 1.3.2015. do 31.10.2015. godine, kao odgovorne osobe u pravnoj osobi ‘Petrol’ d.d. Ljubuški, u svojstvu voditelja podružnica, ujedno i poslovođe na benzinskim crpkama (BC): Benzinska crpka Čapljina 1, na adresi Tasovčići bb i benzinska crpka Čapljina 2, na adresi Braće Radića 7 – poslovođa Dragan Filipović, na benzinskoj crpki Neum, na adresi Magistrala bb – poslovođa Josip Leženić i na benzinskoj crpki Stolac, na adresi Stjepana Radića bb i BP Masline (općina Stolac) – poslovođa Marinko Perić, svi iskoristili svoja ovlaštenja koja im njihove funkcije daju u pogledu upravljanja i rukovođenja poslovima na benzinskim crpkama kao podružnicama pravne osobe ‘Petrol’ d.d. Ljubuški”, navodi se u priopćenju Tužiteljstva HNŽ.

Kako se dalje navodi, “optuženi nisu obavljali službenu dužnost propisanu Sistematizacijom radnih mjesta unutar službi gospodarskog društva ‘Petrol’ d.d. za radno mjesto poslovođa crpke u vidu obveze da predaju novčane vrijednosti (dnevni utržak) u banku ili računovodstvo tvrtke nastavili obavljati poslovne aktivnosti na BC Stolac, BC Masline, BC Čapljina 1, BC Čapljina 2, BC Neum, nabavljati i prodavati robu – gorivo i dodatni prodajni asortiman, vršiti gotovinska plaćanja dobavljačima robe i goriva, prekinuvši informatičku povezanost sa sustavom u sjedištu društva” na koji način su, samostalno, bez dozvole Uprave društva, organizirali poslovanje na navedenim crpkama, a da ostvareni promet roba i usluga po crpkama pojedinačno nisu predavali u banku niti u tvrtku, znajući da promet podliježe obračunu i zakonskoj obvezi plaćanja poreza od strane pravne osobe kao poreznog obveznika, koju poreznu obvezu u vidu PDV-a i navedene pristojbe su stvorili na štetu pravne osobe i svi pristali na nastupanje poreznih obveza na teret pravne osobe po crpkama, pojedinačno, posljedicom kojih radnji optuženih, društvo ‘Petrol’ d.d. Ljubuški, pravomoćnim rješenjem Uprave za neizravno oporezivanje je obvezano na plaćanje poreznih obveza za porezno razdoblje od ožujka 2015. godine do zaključno sa listopadom 2015. godine, nastalih na navedenim crpkama u ukupnom iznosu od 165.088,64 KM, za koji iznos je oštećen ‘Petrol’ d.d. Ljubuški”.

Također, Tužiteljstvo je, sukladno Zakonu, optužnicom predložilo Sudu oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od optuženih u ukupnom iznosu od 165.088,64 KM. Općinski sud u Čapljini je za dan 29.8.2023. godine zakazao ročište za izjašnjenje o krivnji optuženih, priopćeno je.

 
index Instagram400x230 youtube