Nasilje nad ženama sve češće

Žene ovih dana pričaju o pokušajima silovanja, o neprimjerenim komentarima, o neželjenim dodirima, o svemu onome o čemu se dosad u Hrvatskoj i BiH nije baš često pričalo.

Slučaj zlostavljanja Milene Radulović pokrenuo je lavinu priznanja glumica diljem regije.

Svjedočanstva o silovanjima zadnjh tjedana objavljena su na društvenim mrežama u BIH i zemljama regije. Sve je krenulo iz Srbije, a nastavilo se preko BiH, Crne Gore i Hrvatske, a malo tko je pretpostavljao kako je među nama toliko monstruma koji su silovali djevojčice i djevojke navodi Pogled.ba.

I mimo institucije pod Facebook grupom 'Nisam tražila' mnoge su glumice, što anonimno, što pod imenom i prezimenom, prijavile slična iskustva.

Hrvatskom Državnom tužilaštvu (DORH) predano je 27 prijava za seksualno zlostavljanje, uznemiravanje i druge oblike neprimjerenog ponašanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, javlja HRT.
Prema saznanjima hrvatskog javnog servisa, za sada su se tri glumice izjasnile da žele surađivati sa DORH-om, ali je većina prijava još anonimna.

Tužiteljstvo BiH zaprimilo je prijave 20 osoba o seksualnom uznemiravanju na fakultetima širom zemlje.

Na temelju prijava formiran je predmet i izvršit će se detaljne provjere, javlja Index.hr

Kako navode iz tužiteljstva, danas je podnesena kaznena prijava o spolnom i seksualnom uznemiravanju na pojedinim ustanovama za visokoškolsko obrazovanje. Riječ je o 20 oštećenih osoba.
Zbog zaštite žrtvi zasad ne smiju iznositi detalje.

Milena Radulović, čija je izjava i pokrenula lavinu napisala je na Instagramu.
„Posle teške unutarnje borbe, neke hrabre devojke i ja riješile smo da stanemo na put mračnom krugu zlostavljanja".

Iako u BiH postoji zakonski okvir, organizacije koje se bave pružanjem pomoći žrtvama smatraju da se zakoni o nasilju nad ženama ne provode odgovarajuće, posebno u području sankcioniranja počinitelja.

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 04 Veljača 2021 19:03
 
index Instagram400x230 youtube