Pročitajte nove naredbe i preporuke Federalnog kriznog stožera

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva donio je novu naredbu i preporuke koje se tiču ponašanja građana u jeku epidemije koronavirusa.

Naredba će se primjenjivati od 28. lipnja, a preporuke se primjenjuju od danas. Obje odluke su dostavljene kriznim stožerima županijskih ministarstava zdravstva na daljnje postupanje, prenosi Klix.

Naredbe:

Prvenstveno, naređuje se strogo poštivanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH. Naređuje se inspekcijama kontinuirano kontroliranje provođenja naredbe vezane za preporuke Zavoda za javno zdravstvo.

Traži se od uprava policije i mjerodavnih tužiteljstava brzo postupanje po podnijetim kaznenim prijavama. Također, naređuje se kriznim stožerima da na temelju procjene podnesu zahtjev policijskim organima za zabranu održavanja svakog onog skupa za kojeg procijene da bi mogao ugroziti život i zdravlje ljudi. Naređuje se kriznim stožerima da u suradnji sa županijskim ministarstvima osiguraju rad ugostiteljskih objekata na području županija ne duže od 24:00 sati.

Naređuje se kriznim stožerima da u suradnji s ministarstvima osiguraju obustavu posjeta u ustanovama socijalne zaštite koje zbrinjavaju i smještaju starije osobe, kao i u drugim ustanovama na području županije što uključuje i obustavu izlazaka štićenika iz ovih ustanova.

Zadužuju se županjske i općinske inspekcije da Kriznom stožeru Federalnog ministarstva zdravstva odnosno kriznim stožerima županijskih ministarstava zdravstva dosatavljaju izvješća o pojačanom inspekcijskom nadzoru svih inspekcija, a u cilju kontrole provođenja naređenih mjera i sprječavanja širenja COVID-19 na području svoje jurisdikcije.

Dozvoljava se županijskim stožerima uvođenje i restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u županiji odnosno općini uz redovito obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva. Naredba se donosi s rokom važenja od 14 dana.

Preporuke:

Preporučuje se organizatorima okupljanja reduciranje broja osoba, od maksimalno dozvoljenog broja osoba u otvorenom i zatvorenom prostoru, na skupovima koji se održavaju, poput: javnih skupova, kao i drugih okupljanja kao što su: vjenčanja, krizme, slave, sprovodi i slični događaji.

Preporučuje se osobama starije životne dobi da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, te da redovito koriste zaštitnu opremu. Također, preporučuje se osobama starije životne dobi da ne idu na rutinske kontrole, te maksimalno reduciraju odlaske u ordinacije kod obljiteljskog liječnika i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena skrb. Preporučuje se najprije kontaktirati telefonom obiteljskog liječnika ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili liječnički savjet.

Preporučuje se pučanstvu na području Federacije BiH, da zbog COVID-19 epidemiološke situacije koja se usložnjava, izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja.

Preporučuje se svim državljanima Federacije BiH da bez prijeke potrebe ne putuju u zemlje u kojima je prisutna visoka transmisija COVID-19.

Preporučuje se svim državljanima Federacije BiH da godišnji odmor koriste u Bosni i Hercegovini.

Preporučujemo svim državljanima Federacije BiH koji žive ili rade u zemljama u kojima je prisutna visoka transmisija COVID-19, da bez prijeke potrebe ne dolaze u Federaciju BiH, zbog povećanja rizika od unošenja COVID-19 , a što bi dodatno moglo rezultirati daljnjem pogoršanju COVID-19 epidemiološke situacije u Federacije BiH.

Krizni stožeri županijskih ministarstava zdravstva, spram procjene epidemiološke situacije na županiji, preporuke od 1. do 5. mogu donijeti i u formi naredbe.

Naredbe i preporuke možete u cjelosti pročitati ovdje i ovdje,


 
index Instagram400x230 youtube