U pet godina pomjerili se sa 100 na 102 kilometra autoputa: Milijarde potrošene, ceste najgore u Europi!

U ožujku 2015. godine objavljena je knjiga ‘Prvih 100 kilometara’ u kojoj su Autoceste FBiH predstavile sve što je do tada bilo urađeno po pitanju izgradnje koridora Vc.

Pet godina poslije gotovo da možemo napisati identičan naslov, odnosno ‘Prva 102 kilometra’. Službeno je BiH dosada izgradila102 km Koridora Vc, od 335 planiranih, a trenutno se radi na još 38 kilometara.

Gdje je novac?

Kada će BiH biti kompletno povezana modernim cestama nitko se ne usudi prognozirati, baš kao ni koliko će novca biti potrebno da se završi taj projekt.

Mnogo je novca država skupila od akciza. Dijele ga entiteti, a dobar dio iznosa ide u druge namjene, popularno krpljenje proračunskih rupa. Posljednjih 11 godina od putarina je prikupljeno više od 4 milijarde i 800 milijuna KM. Od akciza na naftu u i naftne derivate, više od 6 i pol milijardi KM. Gdje je išao i gdje još uvijek ide taj novac? Građani se žale da i dalje voze po istim ‘rupama’ kao i prošle godine, tako da s pravom sumnjaju u nenamjensko trošenje novca namijenjenog za izgradnju modernih cesta.

Vojin Mitrović, ministar prometa i komunikacija BiH kazao je za N1 TV da se taj trošio ‘prije svega za održavanje postojećih putova, za vraćanje kredita koji su uzeti za izgradnju ili putova ili dijelova autoputova, ali je evidentno da se taj novac koristi namjenski’.

Od povećanja akciza prije više od dvije godine, od kojih dobar dio treba ići upravo u izgradnju putova, novac se nije raspoređivao jer nije bilo dogovora.

Ekonomski stručnjaci smatraju kako je ovaj novac potrebno što prije implementirati, jer bi se tim ubrzali radovi, smanjila nezaposlenost i povećao BDP, jer nas čeka težak period.

“Sredstva od akciza su ozbiljna investicijska mogućnost da se u infrastrukturu, u javne radove, ubace pare. Svi planovi postoje, svi dogovori postoje, samo iz raznih razloga, stalno insistiram na neprofesionalizmu i političkim nesuglasicama, to stoji. Cijenu ćemo platiti kada vidimo kakva nam je situacija, socijalna prije svega, na kraju godine, kazao je ekonomista Žarko Papić.

Samo jedan od projekata na Koridoru Vc, tunel Ivan Sedlo, vrijednosti je 57 milijuna eura, a rok izgradnje je 30 mjeseci. Kada vidimo mašine, a vidimo ih, reklo bi se da izgradnja Koridora ne ide sporo. Međutim, u praksi i onda da je počeo da se gradi Koridor, to je sasvim drugačije.

Završiti do 2027.

Gledajući ritam gradnje, koji traje čitavu vječnost, izgrađeno je 102 km Koridora Vc, od 335 planiranih. Ono što se gradi trenutno jesu dionice Svilaj-Odžak, obilaznica oko Zenice, tunel Ivan i dionica Mostar-Počitelj i Počitelj-Bijača. Kako kažu iz Autocesta FBiH, trenutno se gradi oko 38 km putova. Dinamikom su zadovoljni, a tvrde kako ćemo Koridor imati kompletan kada se probije tunel Prenj.

- Šest godina treba da se izgradi tunel Prenj. Znači tunel Prenj je najveći objekt, 10 kilometara, a za njegovu izgradnju treba šest godina. Sve ostalo možemo završiti u tih šest godina. Ako ga započnemo 2021 godine, do 2027 možemo imati zatvorenu kompletnu dionicu Koridora, istaknuo je Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH.

Primjer sporosti

Pravi primjer sporosti, komplikacija i dugog procesa je autoput Prijedor-Banjaluka. Ugovor potpisan s kineskim koncesionarom u prosincu 2018 godina. Do danas se nisu čule mašine, jer je koncesionar u dva navrata, tražio odlaganje roka za projektiranje. Resorni ministar u Vladi RS daje objašnjenje

- Pri tome se pozvao na višu silu, na spriječenost zbog posljedica virusa korona. U ovoj fazi, da bi na snagu stupi ekskluzivitet, trebao bi biti redigiran idejni projekt, ne idejno rješenje, također koncesionar je bio u obavezi da pribavi i osigura studiju uticaja na životnu sredinu, da osigura plan parcelacije, da osigura lokacijske uvjete i priloži redigiranu studiju izvodljivosti, sve to nije završio, naveo je Đorđe Popović, ministar prometa i veza RS.

I onda dolazimo do mega projekta, brze ceste Sarajevo-Beograd. Dva prstena, jedan preko Tuzle, Brčkog i Bijeljine. Onaj drugi preko Rogatice i Višegrada sa krakom za Goražde. Za prvi se ne govori o konačnoj brojci, ovaj drugi bi koštao oko 1,2 milijarde eura.

- Ja sam već na početku rekao da financiranje ova dva kraka autoputa prema Sarajevu, odnosno prema Beogradu treba vršiti Turska strana, s tim da vraćanje tih dugova ide od strane entiteta, zavisno koji dio dionice se gradi na teritoriji pojedinih entiteta, rekao je Vojin Mitrović, ministar prometa i komunikacija BiH.

Ugovori su se potpisivali, donacije i krediti primali, vlast i izvođači će reći da se sve odvija ustaljenom dinamikom, a građani će reći da smo se do sada trebali voziti cijelom BiH modernim putovima, objavila je N1 TV.

 
index Instagram400x230 youtube