Tko će liječiti strance koji dođu u BiH, a zaraze se virusom?

Ljeto i godišnji odmori kucaju na vrata, a u jeku epidemije COVID-19 postavlja se pitanje šta će biti s turistima koji dođu u Bosnu i Hercegovinu na odmor i eventualno se zaraze.

Gdje će se taj pacijent liječiti i tko će snositi troškove, ključna su pitanja.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH rekli su za Radiosarajevo.ba da to zavisi od činjenice je li osobe dolaze iz države sa kojom BiH ima zaključen međudržavni ugovor o socijalnom osiguranju, ili ne.

"U slučaju da dolaze iz država ugovornica, osiguranici moraju posjedovati obrazac o korištenju hitne zdravstvene zaštite za vrijeme privremenog boravka u BIH, a koji im izdaju nadležni nositelji zdravstvenog osiguranja matične države. Ukoliko ne posjeduju takav obrazac ili dolaze iz država sa kojim BiH nije zaključila međudržavni ugovor o socijalnom osiguranju, obvezni su osobno snositi sve troškove zdravstvene zaštite pružene u BIH, pa samim tim i troškove liječenja od COVID-19“, kazali su iz Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Kako su naveli, provođenje odredbi međudržavnih ugovora o socijalnom osiguranju tako i eventualno donesenih Odluka na razini ministarstva zdravstva u Federaciji BiH po ovom pitanju u isključivoj je nadležnosti županijskih zavoda zdravstvenog osiguranja.

Ministarstvo civilnih poslova BiH nadležno je za zaključivanje međudržavnih ugovora.

BiH ima zaključene ugovore sa sljedećim zemljama: Austrija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Turska, Slovenija, Mađarska, Belgija i Luksemburg.

Međunarodni ugovori koje je preuzela Bosna i Hercegovina su sklopljeni sa Bugarskom, Češkom, Slovačkom, Danskom, Francuskom, Italijom, Mađarskom, Njemačkom, Nizozemskom, Norveškom, Švedskom, Švicarskom, Velikom Britanijom i Sjevernom Irskom.

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 18 Lipanj 2020 08:11
 
index Instagram400x230 youtube