Dužnosnici iz BiH i Hrvatske za jednim stolom: Kako riješiti problem odlaganja radioaktivnog otpada

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarat će danas u Bosanskom Novom s načelnicima općina u slivu rijeke Une o aktivnostima u vezi s problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori.

Prisustvo sastanku potvrdili su i načelnik Dvora i gradonačelnik Petrinje iz Hrvatske, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine BiH.

Sastanak će biti održan u Gradskoj vijećnici, s početkom u 12 sati.

Ovaj sastanak dolazi nakon informacije da Hrvatska počinje realizaciju projekta Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori gdje će se skladištiti nisko i srednje radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško”, kao i institucionalni radioaktivni otpad iz Hrvatske.

Početkom ovog mjeseca, na prvom sastanku Koordinacionog tijela BiH za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore, konstituiran je ekspertski tim kako bi se pripremio adekvatan odgovor, jer je za BiH neprihvatljiva namjera Hrvatske da na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori, nedaleko od granice s BiH skladišti radioaktivni otpad.

U ekspertskom timu je 21 osoba iz nadležnih ministarstava i oblasti, profesori, predstavnici parlamentarnog Kluba Zelenih, kao i predstavnici općine Novi Grad (Bosanski Novi) i Unsko-sanska županija.

Na čelu ekspertskog tima bit će Emir Dizdarević, zamjenik direktora Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost u Bosni i Hercegovini,prenosi Klix.ba.

 
index Instagram400x230 youtube