Istražitelji afere “Respiratori” u Austriju poslali na vještačenje Viber prepisku osoba iz Vlade FBiH

Predistražne radnje koje se provode u slučaju afere “Respiratori” traju duže između ostalog zbog nešto sporijeg procesa prikupljanja pojedinih potencijalnih dokaza, kao što je slučaj s Viber prepiskom osoba iz Vlade FBiH koje su saslušane.

Klix.ba je 14. svibnja objavio da su Hasanu Ganibegoviću – šefu kabineta premijera Fadila Novalića i Editi Kalajdžić – tajnici Vlade Federacije BiH privremeno oduzeti mobiteli u sklopu istrage.

Istražitelji se, prema saznanjima, u sklopu procesa prikupljanja dokaza obraćaju mobilnim kompanijama i predstavništvima aplikacija za komuniciranje, što može predstavljati pravi problem s kineskim telefonima. Pođe li se od pretpostavke da je komunikacija brisana i da su dokazi zataškavani, nikada pouzdano ne mogu znati što će uspjeti dobiti i hoće li nešto od onoga što dobiju uopće poslužiti kao dokaz.

Istražitelji se, naprimjer, prilikom prikupljanja potencijalnih dokaza s aplikacije Viber moraju obraćati Austriji, što je kako se doznaje slučaj i sada.

Saslušavanje svjedoka radi se usporedo s prikupljanjem dokaza, premda se ni saslušavanje svjedoka ne može raditi bez prikupljenog dovoljnog broja dokaza. Također treba istaknuti da ni glavni akteri cijele priče Fahrudin Solak, privremeno suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite, kao ni Fikret Hodžić, vlasnik firme “Srebrena malina” nisu saslušani. Po kojim parametrima nema dovoljno dokaza da se oni saslušaju je posebno pitanje, s obzirom na brojne indikativne materijale objavljene u medijima, piše Klix.

Do sada je saslušan veliki broj osoba iz Vlade Federacije BiH i uskoro se očekuje drugi krug saslušavanja. Nadležni tužitelji Tužiteljstva BiH koji rade na predmetu nabave 100 respiratora iz Kine još uvijek nisu donijeli naredbu o provođenju istrage, što praktično znači da nitko još nije osumnjičen.

Naredba o provođenju istrage, u kojoj mora biti definirano tko su osumnjičeni i za koja kaznena djela se sumnjiče, donosi se kada nadležni tužitelj ocijeni da postoji dovoljno dokaza za osnove sumnje.

Prikupljanje dokaza, što se uglavnom radi uz suglasnost Suda BiH, započelo je još otkako je objelodanjena afera, a jedan od razloga zašto to može potrajati su dugotrajne procedure koje ne ovise od istražitelja iz BiH.

 
index Instagram400x230 youtube