Sportska natjecanja u BiH neće početi prije 1. srpnja

Najbolji nogometni i rukometni klubovi u BiH nastavit će s natjecanjima najranije od 1. srpnja, odlučeno je u srijedu.

Bosanskohercegovački klubovi su željeli nastaviti prekinuta prvenstva početkom lipnja i čekali su odobrenje od Kriznih stožera Federacije i RS, međutim, ministar zdravstva i šef Kriznoga stožera u manjem entitetu Alen Šeranić je u srijedu ipak otklonio sve dvojbe i najavio da profesionalnih utakmica neće biti najranije do 1.srpnja

Poznato je da je uvjet za nastavak državnih prvenstava u BiH suglanost nadležnih institucija u oba entiteta. U Federaciji BiH se svakodnevno ublažavaju restriktivne mjere u borbi protiv koronavirusa pa su savezi i profesionlani klubovi uglavnom za nastavak prekinutih natjecanja već početkom lipnja.

"Naša je preporuka, zajedno s Institutom za javno zdravstvo, da odigravanje profesionalnih utakmica ne treba razmatrati prije 1.srpnja, bez obzira na to o kojem sportu se radi. Mi smo dobili upute pojedinih saveza iz RS-a i prema njima smo odgovorili kao što odgovaramo svima prema ovoj mjeri", kazao je na redovitoj konferenciji za medije Šeranić, šef Kriznog stožera Civilne zaštite RS.

Košarkaško prvenstvo je još u ožujku, neporedno nakon prekida, proglašeno završenim, a prvakom je proglašena Igokea iz Laktaša.

Šef Kriznoga stožera u RS je najavio da će u sljedećoj fazi popuštanja mjera biti predviđeno dopuštanje treninga profesionalnih klubova, da će se to najvjerovatnije desiti u tjednu nakon 18.svibnja .

"Mi ćemo u sljedećem tjednu procijeniti i ako se nastavimo kretati u ovom trendu od 4,5 do 5 posto zaraženih od ukupnog broja testiranih, ići ćemo s dopuštanjem treninga profesionalnim sportašima i održavanja treninga individualnih sportova koji su prije svega beskontaktni", dodao je Šeranić.

 
index Instagram400x230 youtube