Velika uloga Uprave civilne zaštite ZHŽ- a tijekom pandemije koronavirusa

Pojavom koronavirusa u zemljama u okruženju, a u cilju praćenja situacije i poduzimanja mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom, 4. veljače 2020. godine formiran je Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ZHŽ-a od sedam članova, među kojima je i dr. sc. Drago Martinović ravnatelj Uprave civilne zaštite ZHŽ-a.

Uključivanjem ravnatelja Uprave u rad Kriznog stožera uključena je i Uprava, odnosno Županijski operativni centar civilne zaštite. Priopćenja, zapovijedi, preporuke i zaključci Kriznog stožera redovito su objavljivani na službenoj stranici i društvenim mrežama Uprave. Županijski operativni centar civilne zaštite pružao je punu potporu radu Kriznom stožeru stavljajući svoj žurni broj na raspolaganje za informacije o radu Kriznog stožera, upute građanima o ponašanju u vrijeme pojave koronavirusa, kao i građanima koji dolaze iz rizičnih područja.

Na hitnoj 45. sjednici Vlade Zapadnohercegovačke županije, održanoj 14. ožujka 2020. godine, u sastavu proširenom s predstavnicima Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ZHŽ-a, gradonačelnicima i načelnicima jedinica lokalne samouprave u ZHŽ-u i predstavnicima Uprave za inspekcijske poslove i službeno je Uprava civilne zaštite ZHŽ-a zadužena da se u suradnji s nadležnim tijelima lokalne zajednice u ZHŽ-u povodom novonastale epidemiološke situacije, stavi na raspolaganje Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ZHŽ-a.

Na prijedlog Županijskog stožera civilne zaštite, na 46. sjednici održanoj 18. ožujka 2020. godine, Vlada ZHŽ-a je donijela odluku o proglašenju stanja nesreće na području ZHŽ-a prouzrokovane neposrednom opasnošću od pojave koronavirusa. Sukladno ovoj odluci aktiviran je Stožer koji je u stalnom zasjedanju. Stožer broji 12 članova, a ravnatelj Uprave dr. sc. Drago Martinović je načelnik Stožera. Aktivirane su i službe za zaštitu i spašavanje s kojima Uprava ima potpisan ugovor o međusobnim pravima i obvezama.

Nakon donošenja Odluke o proglašenju stanja nesreće u prostorijama Uprave organizirani su sastanci ravnatelja Uprave s pročelnicima službi za spašavanja s visina i nepristupačnih mjesta osnovanih pri Gorskim službama spašavanja i službe za zbrinjavanje nastradalog stanovništva i prvu medicinsku pomoć osnovanoj pri Crvenom križu ZHŽ-a. Također je održan i sastanak s pomoćnicima grado / načelnika za civilnu zaštitu. Teme sastanka bile su proglašenje stanja nesreće na području ZHŽ-a. Uprava je u stalnom kontaktu s pomoćnicima grado / načelnika za civilnu zaštitu, kao i s članovima općinskih / gradskih stožera civilne zaštite.

Uprava civilne zaštite ZHŽ-a je početkom travnja 2020. godine u suradnji s operativnim snagama civilne zaštite i žurnim službama pokrenula akciju #OSTANIDOMA, snimivši 2-minutni promotivni film, s ciljem poticanja građana ZHŽ-a  na poštivanje zapovijedi Županijskog stožera civilne zaštite te da se na taj način na najmanju moguću razinu svede rizik od prijenosa zarazne bolesti koronavirusa. Film je postavljen na YouTube kanal.

Na mrežnoj stranici Uprave svakodnevno se postavljaju nove informacije o situaciji s koronavirosom, kao i o broju oboljelih, umrlih i oporavljenih u našoj županiji, a sve zapovijedi Stožera civilne zaštite postavljene su na mrežnu stranicu Uprave. 

Na prijedlog Uprave, Stožer je donio odluku o nabavci 100 metalnih kreveta s kompletnom posteljinom i dekama za opremanje dvorane za karantenu. Izrađeni su panoi koji su postavljeni između kreveta. Također, na prijedlog Uprave, Stožer je donio odluku o nabavi dezinfekcijskih sredstava i ostale opreme potrebne za borbu protiv koronavirusa. Uprava je u
nekoliko navrata opskrbila ministarstva, uprave i upravne organizacije te pripadnike žurnih službi i službi zaštite i spašavanja s navedenim sredstvima. Isto tako, Stožer je donio odluku i
o nabavi dezinfekcijskih sredstava za domove zdravlja u našoj županiji.

Sukladno naredbi Federalnog stožera civilne zaštite, djelatnici Uprave obavljaju prijevoz osoba koji ulaze u BiH s granice do karantene te s djelatnicima županijskog Crvenog
križa se brinu o smještaju, prehrani i ostalim potrebama navedenih osoba. 

Važno je istaknuti odličnu suradnju Uprave s pripadnicima žurnih službi, zdravstvenih ustanova i policije, kao i suradnju sa susjednim Upravama civilne zaštite.

Formirana je Viber grupa i održana je i video-konferencija županijskih ravnatelja / direktora Uprava civilne zaštite s direktorom Federalne uprave civilne zaštite o poduzimanju mjera širenja pandemije koronavirusa, kao i o svakodnevnim problemima s kojima se susreću pripadnici civilne zaštite u svom radu u novonastaloj situaciji.

Svi djelatnici Uprave civilne zaštite uključeni su u poslove provođenja mjera zaštite ljudi radi sprječavanja pojave koronavirusa. U ovom vremenu velik je broj poziva građana
koji traže brojne informacije o donesenim zapovijedima, kretanju, traženju pomoći od žurnih službi i zdravstvenih ustanova i drugih pitanja na koje dobivaju odgovore u Županijskom
operativnom centru od 0 do 24 sata, u uredovnom radnom vremenu Uprave od 8 do 16 sati te putem mobitela, društvenih mreža i elektroničke pošte tijekom cijelog dana i velikog dijela noći.

U vremenu prije i za vrijeme proglašenja stanja nesreće vatrogasci i pripadnici službi zaštite i spašavanja imali su brojne intervencije. Od 1. veljače do 23. travnja 2020. godine
vatrogasci iz četiri jedinice lokalne samouprave imali su 240 intervencija, od čega je 97 šumskih požara, a 119 puta je gorjela trava i nisko raslinje. Zabilježene su i 24 ostale intervencije.

Ukupno su u navedenom vremenu zabilježene 33 tehničke intervencije, od čega je 15 intervencija otpada na dezinfekciju ulica i javnih površina.

Pripadnici Gorskih službi spašavanja imali su ukupno 14 intervencija.

 
index Instagram400x230 youtube