Migranti bježe iz kampova, vlasti rješenja za ovu krizu nemaju

I dok državni vrh ponovo nema jedinstven stav, da i ne govorimo o strategiji o postupanju s migrantima u Bosni i Hercegovini, u Bihaću migranti ponovo bježe iz kampova.

Državni ministar sigurnosti iznio je plan deportacije migranata u matične zemlje, pa čak i najavio mogućnost da se veleposlanik Pakistana u BiH proglasi personom non grata ukoliko ne bude u tome surađivao. Oštro mu je odgovorio predsjedavajući Predsjedništva.  Je li ovo sve realnost ili populizam, piše BHT, prenosi Patria.

Na ulicama Bihaća ovih dana je manje migranata. Migrantima u centrima je ograničeno kretanje zbog koronavirusa, a oko njih 500 je već premješteno u kamp Lipa. Međutim, neki od njih već bježe iz kampa.

U Unsko-sanskoj županiji su više od dvije godine tražili otvaranje centra van naseljenog područja i na kraju su to i dobili. Ovaj će centar u narednom razdoblju predstavljati i bolju sigurnosnu situaciju u samom gradu Bihaću. Međutim, svima je jasno da ovo nije rješenje migrantske krize.

Međutim, kada se država konačno uključi u rješavanje jednog problema, na startu se javlja novi. Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine je prije tri dana dana iznio plan rješavanja migrantske krize deportacijama migranata u matične zemlje. Zatražio je od službe za poslove sa strancima da utvrdi tačan broj ekonomskih migranata kako bi se krenulo u proces njihove deportacije iz BiH. Rekao je i da će zatražiti da se veleposlanik Pakistana, za kojeg zna da neće surađivati, proglasi personom non grata. Dan kasnije, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je veleposlanika Pakistana.

Postavlja se pitanje koliko je zapravo realan plan ministra sigurnosti da se migranti deportiraju u matične zemlje? U službi za poslove sa strancima kažu da neke od država nemaju razvijene sustave za biometriju dok neke države biometrijske podatke uzimaju samo od osoba koje su počinile kaznena djela. Također, problem je i u komunikaciji koja bi mogla potrajati i mjesecima.

 
index Instagram400x230 youtube