Pojašnjenje dr. Ravlija: Zašto je majka iz Ljubuškog testirana tri puta

U protekla 24 sata nije bilo novih hospitalizacija u Covid-bolnici SKB-a Mostar, a pet osoba koje su na respiratoru i dalje su u teškom stanju, rečeno je na press-konferenciji Kriznog stožera HNŽ.

Dr. Jelena Ravlija je govorila o trenutnom kretanju pandemije u HNŽ i mjerama borbe protiv virusa.

"Pandemija je očigledno izazov za zdravstveni sustav. Na način kako je organiziran nadzor predstavlja dobar način kako držati na kontrolom stvari iznutra iako dešavanja u velikoj mjeri utječu na stanje u bolnicama. Ono što je jako važno iznutra, iz bolnice, to je blagovremeno detektiranje sumnjivih slučajeva i izolirati liječenje. To je dobra komunikacija, unutra i van bolnice".

Napominje da SKB Mostar se trudi da pruži uslugu posebno u slučajevima koji ne mogu biti na čekanju.

"Napomenuću da SKB nastoji da pruža zdravstvenu zaštitu i usluge koje ne mogu biti na čekanju. Istakla bi Kliniku za onkologiju, pravimo bedem da nam se ne desi a pozitivni slučajevi uđu na onkologiju. To su pacijenti koji su učestalo na tretmanu i uspostavili smo pojačan nadzor".

"U svim slučajevima gdje postoji sumnja, osobito kućnog kontakta, radi se da se temeljito provjeri status onkološkog pacijenta prije nego se uputi u bolnicu", dodala je.

Savjetnik premijera HNŽ Darko Juka rekao je kako je izolatorij u Ortiješu pojasnio svoj status i uvjete smještaja te kako su sve odobrile nadležne službe.

Centar za karantenu u Ortiješu su obišli ministri zdravstva HNŽ Goran Opsenica i načelnik Civilne zaštite HNK Eugen Ćubela, kazao je Juka.

Juka kaže se nadzor vrše djelatnici dva doma zdravlja i da će ljudi biti testirani 14 dana nakon njihova prijema, a u slučaju pojave simptoma odmah.

''Razumijemo negodovanje ljudi, ali nemamo izbora'', rekao je i kazao da je Vlada nadležna provoditi mjere.

Jedno od novinarskih pitanja bio je slučaj majke iz Ljubuškog koja je bila pratnja kćerke koje je primljena u bolnicu, a testirana je tri puta.

Zašto?

"Kada je u pitanju slučaj majke iz Ljubuškog; Istina rezultat test bio je pozitivan. Nakon toga provedene su jasne mjere, međutim "ponovljen je test i bio je negativan. Po pravilu nakon pozitivnog testa rade se 2 u roku od 48 sati. Prvi je bio pozitivan, nakon toga urađena dva su bili negativni. Ili je došlo do kontaminacije uzorka jer taj dan je bio niz pozitivnih uzoraka a između njih je urađen ovaj test. Sljedeće moguće objašnjenje je specifičnost i osjetljivost testa, ne dovodi se u pitanje, ali objašnjenje je da nije se radilo o pozitivnom pacijentu jer je nemoguće da bi naredna dva nakon prvog bila pozitivna", pojasnila je dr. Ravlija.

 
index Instagram400x230 youtube