Pogledajte stanje u šatorima na granici [foto]

Nakon nedavnih objava u medijima o lošim uvjetima u šatorima za privremeni boravak ljudi, odnosno bh. državljana koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu, odlučili smo provjeriti kakvo je stvarno stanje, odnosno jesu li ovakve tvrdnje opravdane.

Iz Federalne uprave civilne zaštite, koja je postupila po naredbi Federalnog stožera civilne zaštite, izdanoj 6. travnja, i osigurala šatorske prostore na 14 graničnih prijelaza, saznajemo kako je stanje zadovoljavajuće.

Kako nam je pojasnila Majda Kovač, glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite, zasad sve dobro funkcionira.

Dezinfekcija

„Svakodnevno se vrši dezinfekcija šatora, održavaju toaleti, uredno se dostavlja piće i hrana, a dostupno je i grijanje svima koji borave u šatorima. Ova situacija je nova za sve nas, tako da smo samo kroz prva dva dana zabilježili nekoliko neugodnosti, što i ne čudi, jer ljudi nisu znali što ih sve očekuje“, kazala je Kovač za Dnevni list. Dodala je da su svim djelatnicima, pa i Granične policije, u nekoliko navrata osigurali zaštitnu opremu, kao i to da su medicinari iz FUCZ-a na usluzi, kada god je to potrebno, kako bi se premostila ova situacija.

U šatorima se, naime, putnici zadržavaju do potpisivanja rješenja o karanteni od Federalnog ministarstva zdravstva. Obično to traje nekoliko sati, no bilo je i nekoliko slučajeva kada su morali čekati nešto duže, uz opravdane razloge.

Podsjetimo, Federalna uprava civilne zaštite je osigurala šatorske prostore za privremeni boravak državljana BiH koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu na graničnim prijelazima: Orašje, Velika Kladuša/Maljevac, Bosanski Šamac, Kamensko, Gorica, Bosansko Grahovo/ Strnica, Doljani, Osoje, Čepikuće, Neum I, Neum II i Ivanica. Na graničnim prijelazima Izačić i Bijača koristi se ranije uspostavljen šatorski prostor od Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Vodeći se ovom naredbom, Federalni sanitarni inspektori su od 15. ožujka zaduženi za 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika te upućivanje u šatorski prostor, gdje zdravstveni djelatnici vrše preglede i predlažu mjere iz svoje nadležnosti. Nakon toga odgovornost preuzimanju županijski stožeri civilne zaštite koji putnicima, uz pratnju policijskih službenika, osiguravaju odlazak u karantenske prostorije.

granica5

granica2

granica3

granica6

granica7

granica4

Primjena naredbi

Od primjene ove naredbe, a sukladno novoj koja je donijeta 10. travnja, izuzeti su vozači, strojovođe, piloti i kabinsko osoblje u međunarodnom prometu i osobe u pograničnom i prekograničnom kretanju. Dan kasnije je izmijenjena šesta točka, uz dodatak kako su od primjene naredbe izuzete i oboljele osobe u medicinskom transportu. Kada je, pak, riječ o postavljanju pokretnih eko wc kabina, ukupno 33 komada osigurana su i postavljena na svim graničnim prijelazima, nakon naredbe koju je Federalni stožer civilne zaštite donio 8. travnja.

„Svaka od službi odgovorno radi svoj posao i, kao što sam već rekla, većih teškoća nema. O tome svjedoče i fotografije koje smo vam ustupili, ali i putnici od kojih smo dobili pohvale za obavljanje posla koji je u našoj nadležnosti“, istaknula je Kovač.

A kako u ovim izvanrednim okolnostima postupa Federalna uprava za inspekcijske poslove, vidljivo je u izvješćima koje svakodnevno objavljuju na službenoj stranici http://www.fuzip.gov.ba/.

Izvješća

Zaključno s 19. travnja, federalni sanitarni inspektori su na graničnim prijelazima izdali ukupno 26.087 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor/ograničeno kretanje/izolaciju za razdoblje od 14 dana. Za kategorije osoba koje su izuzete iz naredbe Federalnog stožera civilne zaštite - vozače, teško oboljele osobe u medicinskom transportu, osobe u pograničnom kretanju i prekogranične radnike, 19. travnja su federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali 52 rješenja o mjerama izolacije. 

Promet putnika je bio smanjen u prethodnih nekoliko dana te je 19. travnja, nakon izvršene sanitarne kontrole, u šatore upućena 31 osoba s prebivalištem u Federaciji BiH. Zabilježen je pojačan promet putnika, a u šatore je upućena 131 osoba iz FBiH i 10 osoba iz RS.

U posljednjem dostupnom izvješću navodi se, između ostalog, kako je od 15. ožujka do 20. izvršen 251 inspekcijski nadzor te 180 kontrolnih nadzora na benzinskim crpkama, u ljekarnama i drugim prodajnim objektima. Utvrđeno je ukupno 287 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje ukupno 287 prekršajnih naloga u iznosu od 466.650 KM. Kod 180 subjekata nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene.

 
index Instagram400x230 youtube