Zlouporaba: Hoće li korona profiteri završiti pred sudovima?

Agencija za javne nabavke BiH izdala je žurno priopćenje u kojem upozorava da je došlo do zloporabe i nerazumijevanja stavki koje su se odnosile na sprječavanje širenja i ublažavanje posljedica koronavirusa zbog razloga i u uvjetima krajnje žurnosti.

Iz Agencije navode da se ranijim priopćenjem ukazalo da nije nužno žurno mijenjati Zakon o javnim nabavama jer u postojećem zakonskom okviru postoji mogućnost da ugovorna tijela, ako za to postoji valjan i dokaziv razlog, izvrše nabave po žurnoj proceduri kako bi se zaštitilo ljudske živote i zdravlje u uvjetima pandemije coronavirusa u BiH. Time se htjelo, kako pojašnjavaju, u stručnom smislu pomoći ugovornim tijelima u BiH da pravodobno reagiraju sukladno svojim nadležnostima kako bi se zaštitilo ljudske živote i zdravlje.

Iskorištavanje situacije

Ističući da primjena Zakona o javnim nabavama nije suspendirana, kako se to na pojedinim mjestima pokušalo prikazati, iz Agencije, pak, sa žaljenjem konstatiraju da se u BiH na teži način shvatilo koliko su bitni profesionalizacija javnih nabava, pravodobno planiranje javnih nabava i postojanje ustrojenog efikasnog načina vršenja nabavne funkcije unutar ugovornih tijela, nepostojanje čega može dovesti do nesagledivih štetnih posljedica po javni interes, na što je Agencija zadnjih nekoliko godina ukazivala, piše Dnevni list.

Izdano priopćenje s pratećim tumačenjem Zakona, koje se referiralo na čl. 21. st. (1) točku d) Zakona, prema kojoj se pregovarački postupak bez objave obavijesti o nabavi može koristiti zbog više sile, se prvenstveno odnosilo na nabave koje se može dokazivo dovesti u izravnu vezu s mjerama nužnim za sprječavanje širenja i ublažavanje posljedica Coronavirusa, ističu iz Agencije u kojoj su, pak, u proteklih mjesec zamijetili zloporabe tog priopćenja s pratećim tumačenjem Zakona.

Točnije, zamijećeno je da neka ugovorna tijela, zlorabeći novonastalu situaciju, koriste pregovaračke postupke bez objave obavijesti o nabavi iz razloga krajnje žurnosti i izuzeća od primjene Zakona.

Tako je zamijećeno da se kao pravni osnov i razlog za provođenje pregovaračkih postupaka bez objave obavijesti o nabavi navodi spomenuto priopćenje Agencije, bez ikakvog obrazloženja kako je konkretna javna nabava u funkciji mjera nužnih za sprječavanje širenja i ublažavanja posljedica coronavirusa, što predstavlja zabrinjavajuću netransparentnost i zloporabu priopćenja Agencije.

Prijave tužiteljstvu

Također se iz raznih razloga, kao što je, npr. nemogućnost okončanja redovnog postupka zbog žalbe pred URŽ-om i stoga premoštavanje tog perioda čekanja, koristi pregovaračke postupke bez objave obavijesti, kojim se, potom, vrše nabave koje količinski predstavljaju potrebe ugovornog tijela za cijelu godinu, a u nekim slučajevima i više od godišnjih potreba, što je također zloporaba.

Uočeno je da i pojedini ponuđači sugeriraju ugovornim tijelima primjenu pregovaračkih postupaka bez objave obavijesti o nabavi i izuzeća od primjene Zakona za nabave koje nisu povezane mjerama neophodnim za sprječavanje širenja i ublažavanja posljedica coronavirusa i za koje uopće nisu ispunjeni uvjeti za primjenu pomenutih procedura.

Agencija je zaprimila i određeni broj anonimnih prijava koje su sadržavale dosta kvalitetne informacije o kršenju Zakona te će sve potencijalne zloporabe i kršenja Zakona o javnim nabavama biti detaljno pregledane i, utvrdi li se da je riječ o kršenju Zakona, protiv odgovornih će biti podnesene kaznene i prekršajne prijave.

Iz svih navedenih razloga, Agencija za javne nabavke BiH provodi pojačano praćenje javnih nabava putem izuzeća od primjene Zakona i pregovaračkih postupaka bez objave obavijesti o nabavi na temelju žurnosti i održava redovite sastanke s tužiteljskim tijelima svih razina.

 
index Instagram400x230 youtube