Hoće li FBiH onima koji su bez posla bili prije pandemije isplatiti 200 maraka?

Odmah na početku pandemije koronavirusa te jasne slike da ulazimo u novu recesiju Dnevni list je upozoravao na najpogođenije kategorije stanovništva – radnike, nezaposlene i umirovljenike.

Vlasti su jasno dale do znanja kako će se mirovine isplaćivati, za poduzetnike i radnike su ponudile kakve-takve mjere što znači da neće ostati bez ičega a postoji i mogućnost da će se “korona-zakon” poboljšavati u hodu. Dakle, u najmanju ruku oni koji završe na zavodima za zapošljavanje par mjeseci će dobivati 379 maraka pomoći te se nadati kako bi se već od svibnja mogli polako početi vraćati na posao. Međutim, sve do danas ostalo je nejasno što će biti s onima koji su nezapisani već dulje vrijeme i oni koji su radili na osnovu raznih ugovora, honorarcima, freelancerima…?

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH na kraju veljače bilo je 402.888 nezaposlenih osoba koje će sada jako teško do posla i nalaze se u velikoj neizvjesnosti i nesigurnosti.

Nužne mjere

Jedan od rijetkih koji su jasno upozorili na ovaj problem jeste Anto Domazet, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. On je nakon što je Vlada FBiH usvojila rebalans proračuna te ga zajedno s “korona-zakonom” uputila u Parlament FBiH, naveo nekoliko nužnih izmjena.

Mišljenja je kako je potrebno razinu intervencija za održavanje zaposlenosti u poduzećima po radniku povećati na razinu koji odgovara intervencijama Vlade FBiH za nezaposlene radnike na zavodu za zapošljavanje koje iznose 379 maraka. Dakle, umjesto 244 marke trebalo bi obim intervencija povećati na 379 maraka kako bi se jednako tretirale te dvije alternative – ostaviti radnika u poduzeću i podržati tu mjeru ili preuzeti teret financiranja radnika koji su na zavodu, piše Dnevni list.

Druga izmjena je ta da se minimalnu plaću podigne na 520 maraka koliko je ona u RS-u (sada je oko 411 maraka u FBiH). To je socijalna osjetljivost jer radnici nisu krivi što je posljednje četiri godine izostala mjera povećanja minimalnih plaća u FBiH.

Potrebno je mjerama obuhvatiti i radnike koji su trajnije nezaposleni i nalaze se na zavodima za zapošljavanje i koji u ovo vrijeme krize imaju još manje prilike naći posao. Tu mi mjera od jednokratnih pomoć od oko 200 maraka imala smisla jer bi to bilo jedan mali “novac iz helikoptera”. To bi doprinijelo agregatnoj tražnji, poručio je Domazet.

Briga za sve žitelje

Ova mjera nije ništa novo jer ga koristiti ili ga planiraju koristiti brojne svjetske zemlje. Jasno je kako FBiH nije toliko financijski moćna da pomaže sve žitelje “novcem iz helikoptera”, ali svakako može oni koji su već dulje vrijeme nezaposleni. Ukoliko se vlasti odluče na taj potez, pokazale bi da ipak brinu za sve svoje žitelje te da nikoga neće ostaviti na cjedilu. S obzirom da će dio radnika ostati na poslu, dio poduzeća u vrijeme krize rade jako dobro, dio će dobivati novca sa zavoda ne bi bio preveliki teret da se barem jednokratno pomogne i one koji dulje vrijeme ne rade pa čak s pomoći i većom od 200 maraka. U regiji je primjerice Srbija najavila pomoć svojim žiteljima u iznosi od 100 eura.

Ukoliko pak ovakva mjera izostane ponovno ćemo pokazati kako je sasvim normalno da na političari i u vrijeme krize mogu dobivati plaću od pet, šest ili sedam tisuća maraka, da za to ima dovoljno novca u proračunu, da se i u vrijeme krize iz proračuna financiraju političke stranke a da nemamo novca da ljudima isplatimo barem 200 maraka kako bi im pokazali da nisu zaboravljeni.

 
index Instagram400x230 youtube