FBiH: Od 553 testirano osoba, 22 pozitivne

Ministar zdravstva federacije Bosne i Hercegovine Vjekoslav Mandić kazao je na današnjoj konferenciji za medije ponovio molbu umirovljenicima da poštuju ograničenja kretanja koja su na snazi, a svoju molbu i je obrazložio da su dvije trećine umrlih od bolesti COVID-19 u dobi preko 65 godina.

- Mi ne želimo ograničavati vaše slobode, a vi znate da trenutno nemamo odgovarajućeg lijeka za ovu bolest, nemamo još uvijek razvijeno cjepivo. Jedini alat koji imamo u rukama je da spriječimo širenje virusa jer on samo prelaskom s jednog čovjeka na drugog produžava svoj život i ako to uspijemo spriječiti, mi ćemo zaustaviti ovo širenje bolesti – izjavio je Mandić.

Član Federalnog stožera civilne zaštite i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar je kazao da je u protekla 24 sata u FBiH na COVID-19 testirano 553 osobe, od kojih su 22 pozitivne.

- Do današnjeg dana je u FBiH ukupno testirano 7.174 uzotka i da je pri tome COVID-19 potvrđen kod 634 osobe – izjavio je Pehar.

Najviše registriranih pozitivnih osoba na koronavirus je u HNŽ-u (205), zatim u Tuzlanskoj županiji (82), Sarajevskoj županiji (78), ZDŽ-u (71), ZHŽ-u (69), USŽ (57).

- Što se tiče bolničkog liječenja, u FBiH imamo hospitalizirana ukupno 74 pacijenta oboljela od COVID-19, od kojih je osam na respiratoru. Zaključno sa današnjim danom, evidentirano je 55 osoba koje su se oporavile. Što se tiče broja umrlih, od 25 potvrđenih smrtnih slučajeva koje dovodimo u vezu s koronavirusom, 14 je muškaraca, a 11 je žena. Preko dvije trećine umrlih su u starosnoj skupini preko 65 godina – kazao je Pehar.

 
index Instagram400x230 youtube