Dodik se ponudio pomoći Federaciji BiH u traženju pomoći od Rusije

Na Aerodrom "Mahovljani" u Banjaluci danas je sletio avion sa prvim kontigentom medicinske opreme i pomoći Rusije u vidu borbe protiv koronavirusa.

Stigla je i ekipa ruskih medicinskih stručnjaka koji će se staviti na raspolaganje Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci. Poručeno je da je pomoć stigla na zahtjev iz entiteta RS, jer je od tamo i tražena. Milorad Dodik je kazao da će "osobno zvati da se pomogne i FBiH", ali da moraju tražiti pomoć, izvještava N1.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je kazao da je pomoć stigla na zahtjev iz RS, ali da je spreman urgirati da se pomoć osigura i za FBiH.

"Zahvalio bih se ruskoj državi, predsjedniku Putinu, Lavrovu i veleposlaniku koji je zajedno s nama radio na ovome. Tamo gdje izvrše dezinfekciju prostora njihovim sredstavima kažu da kao nije bilo korone. Trebamo učiniti ta mjesta sterilnim. Iako se sami bore protiv korone nisu izostala njihova htijenja da nama pomognu, na čemu smo zahvalni", kazao je Dodik i dodao:

"Preporučujem ljudima u FBiH da iskoriste priliku i od nadležnih institucija Rusije zatraže da i njima se pomogne, i ja ću javno podržati takav zahtjev i nazvat ću određene ljude u FBiH da se to i tamo uradi. Mislim da je važno da njihovi stručnjaci uđu u centre u Mostaru, Tuzli i Sarajevu. Oni moraju da imaju inicijativu, kao da je to problem. Ovo jeste na zahtjev RS, ali to ne znači da treba biti ovdje zadržano. Ukoliko žele organi FBiH, neka napišu zahtjev i uradiću isto kao i ovdje da se pomogne".

 
index Instagram400x230 youtube