U Čitluku iz dana u dan sve veći broj zaraženih koronavirusom

Prof.dr. sc. Jurica Arapović izvjestio je okupljene medije da je s jučerašnjim danom ukupno evidentirano 70 pozitivnih uzoraka, od toga 2 bolesnika preminua.

Jučer testirano 62 uzorka,od toga 8 pozitivnih, u Jablanici dva testa, u Čitluku pet i u Mostaru jedan. Distribucija bolesnika od Covid-19 po gradovima jeste u Konjicu 7, u Jablanici 2, Čitluk 21 i Mostar 20. Trenutno je u izradi 20 uzoraka, za očekivati je da će u drugoj smjeni također pristizati veći broj uzoraka.

tacionarno stanje u Konjicu, u Jablanici novo žarište sa dva novooboljela slučaja, u Čitluku iz dana u dan sve veći broj oboljelih. Poduzimaju se sve epidemiološke mjere od strane nadležnog DZ sa nadležnim epidemiolozima. Do sada evidentirano preko stotinu kontakata.

U Mostaru 20 pozitivnih Covid-19 osoba. Do sada je izdano 1694 rješenja o zdrastvenom nadzoru, 55 u posljednja 24 sata.

Kovid bolnica – 3 bolesnika životno ugrožena i oni su na respiratoru, jedan bolesnik je na potpornoj terapiji kisika uz aparat, nije u cijelosti na aparatu.

Prema izvješću MUP-a, u protekla 24 sata su evidentirana 2 prekršaja izolacije, 16 prekršaja policijskog sata, od kojih 14 u Mostaru i 2 u Konjicu.

Zahvala svim građanima koji se pridržavaju mjera izolacije i samoizolacije, u tom značaju veliku ulogu igraju i jedinice lokalnih samouprava i DZ.

Izmjena zapovijedi od 20. ožujka o zabrani rada

One radnje koje su izuzete od zapovjedi zabrane rada, budući da sepromjenilo vrijeme policijkog sata, svi pravni subjekti koji imaju odobrenje za rad mogu svoj rad organizirati najduže do 19 sati.

Međugorje je ozbiljno žarište, ali je poznato diljem svijeta, globalno zanimljivo kao jedno od najznačajnijh vjerskih središta. Stoga je upućena poruka medijima i javnosti o poštivanju načina života u samostanu. Sve informacije iz Međugorja će se dobivati iz press konferencija Križnog stožera civilne zaštite.

U Međugorju je 21 oboljelih direktno iz samostana, kontakata ima mnogo pogotovo sa zapadnom hercegovinom, svi su u kućnoj izolaciji pod nadzorom, ili pod bolničkim nadzorom.

Medicinsko osoblje koje je bilo u kontaktu sa prvozaraženim u Mostaru

Medicinska sestra koja je bila u kontaktu sa prvoboljenim pozitivna je na koronavirus, te je u kućnoj izolaciji kao i liječnik koji je bio u kontaktu sa prvoboljenim. Također, liječnica iz ŠB, koja je bila u kontaktu sa prvooboljelom iz ŠB je pozitivna na koronavirus, te se nalazi u izolaciji. Svi se osjećaju dobro.

„ Imamo kolegicu iz Opće bolnice Konjic koja je smještena kod nas u bolnici. Njezin sin je obolio od koronavirusa i ona je kao sekundarni kontakt bila pozitivna. Trenutno se liječi i nadam se da se oporavlja“ izjavo je prof. dr. sc. Jurica Arapović.

 
index Instagram400x230 youtube