HNŽ: Četiri osobe nalaze se na respiratoru u kritičnom stanju, karantena u Međugorju

 

U Mostaru je potvrđen drugi slučaj smrti od posljedica korona virusa. Preminuo je prvozaraženi pacijent, potvrđeno je i sjednici Kriznog stožera HNŽ-a.

Kako je rečeno na pressici smrtnost u ovoj županiji je 4%. Dosada je testirano 322 uzorka na SKB Mostar, od toga 291 s područja HNŽ. Ukupno su registrirana 44 bolesnika, od toga dva sa smrtnim ishodom.

Naglašeno je kako se u bolnici u Mostaru na odjelu za korona virus ima 12 osoba, a četiri su na respiratoru.

"Četvero bolesnika se nalazi na respiratoru s neizvjesnom prognozom i u kritičnom stanju'', rekao je rekao je dr. Jurica Arapović, spec. infektologije.

Kad je riječ o naselju u Međugorju, radi se o samostanu sa dvadesetak redovnika, svi su početkom ožujka imali blaže simptome. Neki od njih su testirani, ne svi, i pozitivni su na Covid 19.

Dr. Arapović je rekao kako će u Međugorju napraviti karantena.

''Časna sestra je bila u kontaktu i s Majčinim selom, te se i ta kuća i Majčino selo stavlja u jedan oblik karantene. Testiramo trenutno primarne kontakte, one koji su visokog rizika za stjecanje Covida–19. Od tih 18 trenutno se troje nalaze u našoj bolnici, jedna časna sestra je na respiratoru u teškom stanju. Svećenik i druga časna sestra se nalaze u srednje teškom stanju'', rekao je.

''Ima više žarišta u HNŽ-u, ali i u susjednoj županiji. Imamo i žarište koje se otvara bez epidemioloških podloga. Bojim se da će Covid 19 uvući u građanstvo i nećemo moži povezati i doći do nekih kontakata, što je preduvjet da nam se dogodi ono što se dogodilo u nekoj od europskih država. Što obzirom na naš zdravstveni sustav i nije dobro'', rekao je liječnik Arapović.

 
index Instagram400x230 youtube