I Federacija pred policijskim satom, kazna od 500 KM i jedna godina zatvora za kršenje zapovijedi zabrane kretanja!

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je zbog povećanog broja zaraženih korona virusom, dao nalog ministru unutarnjih poslova Aljoši Čampari da izvrši sigurnosnu procjenu radi uvođenja policijskog sata na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine.

''Još jednom molim građane da se pridržavaju uputa kriznih stožera'', izjavio je Novalić.

Podsjećamo, za sada je na snazi zabrana kretanja osobama mlađima od 18 i starijima od 65 godina.

 
Čampara je prijedlog uputio na zahtjev premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića.

"Nakon detaljne sigurnosne procjene, cijeneći sveukupnu sigurnosnu situaciju na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, posebno imajući u vidu povećanje broja zaraženih koronavirusom (COVID-19) kao i učestala kretanja migranata u večernjim i noćnim satima, zbog zaštite i najboljeg interesa građana, predlažem uvođenje zabrane kretanja (policijskog sata) za sve građane na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine u periodu od 20,00 (navečer) do 5,00 sati (ujutro)", naveo je Čampara.

”Što se tiče mlađih od 18 i starijih od 65, ako se nađu na javnom mjestu, policija će ih poslati na mjesto boravka, a ako se usprotive toj mjeri ide im novčana kazna od 500,00 KM. Ako ponove kazneno djelo bit će tretirani po Krivičnom zakonu po kojemu je kazna godina dana zatvora”, rekao je ministar MUP-a HNŽ Slađan Bevanda.

Ipak, zamolio je osobe na koje se ova mjera odnosi da ne dolaze u napast izlaska iz kuće.

”Ova mjera je malo teže provodiva i zato molim sve one na koje se odnose mjere da ostanu kući kako policija ne bi morala intervenirati”, rekao je Bevanda.

Kada su u pitanju oni koji ne poštuju mjere izolacije, njima prijete novčane kazne i zatvorske kazne od 1 do 8 godina zatvora ako krše mjere.

”Kazne su onakve kakve je propisao zakon. Ako policija ne zatekne osobu na mjesto koje je prijavila kao mjesto boravka upućuje se zapisnik sanitarnoj inspekciji, koja izdaje prekršajni nalog, koji ide u proceduru. Ako policija osobu koja ima mjeru samoizolacije zatekne na javnom mjestu, policija je upućuje na mjesto izolacije i izriče kaznu od 500,00 KM, a ako se ogluši na to bit će privedena i gonjena po Zakonu, prema kojemu je kazna zatvora od 1 do 8 godina”, pojasnio je Bevanda.

Poslijednja izmjena danaSubota, 21 Ožujak 2020 15:28
 
index Instagram400x230 youtube