Vozači kamiona ne žele preko granice: Trpimo gubitke i boravimo u neljudskim uvjetima

Dok vojni karantenski šatori na osam graničnih prijelaza u Bosni i Hercegovini čekaju prve državljane BiH koji iz inozemstva dolaze kući, na ulazima u BiH čekaju i desetine vozača kamiona, koji prevoze robu i repromaterijal od izuzetne važnosti za bh. gospodarstvo.

Većina ih je najmanje 12 sati provela unutar svojih kabina, a svaki vozač je dobio i rješenje o samoizolaciji, kao i daljnje upute za ponašanje, piše Oslobođenje.

Među njima je i Goran Lazić iz Bijeljine, koji je posljednjih sedam dana proveo na putu od Italije do BiH.

- Nisam dugo ovdje na granici, sinoć od sedam sati, ali iz Italije putujem već sedam dana. Sve je ludilo, konvoj kamiona ide; idemo danima, kreni-stani, sve nešto čekaš, ali evo došao sam kući. Sve je ovo jedan doživljaj, ludilo - kazao je Lazić.

Iako se prijevoz roba u BiH i dalje redovno odvija, zbog uozbiljavanja situacije po pitanju broja zaraženih koronavirusom, a pogotovo zbog dugotrajnih postupaka prilikom ulaza i izlaza iz zemlje, prijevoznici iz Republike Srpske najavljuju obustavu prijevoza roba u Europsku uniju i izvan nje.

Predsjednik Udruge prijevoznika RS-a Nikola Grbić istakao je da prijevoznici trpe velike gubitke, te da rade u jako teškim uvjetima, pogotovo za vrijeme čekanja da se u Hrvatskoj formiraju dovoljno dugi konvoji, koji će pod pratnjom policije nastaviti kretanje.

Grbić je dodao i to da su neki sastanci na razini entiteta već dogovoreni, ali da je sve što prije potrebno podignuti na razinu Vijeća ministara BiH, kako bi se ispregovarali bolji uvjeti.

Ovo nije nikakva prijetnja. Mi smo svjesni da se prijevoz roba mora održati, ali vozači nam se javljaju i govore da jednostavno neće raditi u ovim uvjetima. Moramo se potruditi da im u ovim teškim vremenima osiguramo što bolje uvjete rada - dodao je Grbić za Oslobođenje.

Poslijednja izmjena danaSubota, 21 Ožujak 2020 08:49
 
index Instagram400x230 youtube