Svakom stanovniku BiH isplatiti po 1.000 KM zbog koronavirusa

Koronavirus ne napada samo ljude. Mnogo pogubnije posljedice pandemije ovog virusa, upozoravaju stručnjaci, mogle bi biti po svjetsku ekonomiju. Države širom svijeta, naročito one sa najrazvijenijom ekonomijom, osmišljavaju, usvajaju i provode mjere kako bi što adekvatnije sanirali posljedice.

U brojnim državama aktualizirala se ideja o direktnom transferu nova stanovništvu, odnosno "novcu iz helikoptera".

"Novac iz helikoptera" kao model saniranja šteta po ekonomiju Bosne i Hercegovine predlaže i gospodarstvenik i nekadašnji ambasador naše zemlje u Belgiji Draško Aćimović, piše Faktor.

- Zašto vlasti BiH i Centralna banka ne iskoriste trenutnu rezervu da isplate svakom građamninu direktno po 1.000 KM? Smatra se da ova mjera može održati ekonomiju, kako bi ljudi mogli zadržati svoj posao, preživjeti ovo teško razdoblje, a novac će se vratiti kroz potrošnju državi – ocjenjuje Aćimović.

Model "novca iz helikoptera", pojašnjava profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Muris Čičić, je model koji se prakticirao i ranije.

- To se radilo u Kanadi prije nekih 15-ak godina, u Hong Kongu prije nekoliko godina. Radi se o mjeri koja treba da pomogne određenim slojevima stanovništva i da poveća potražnju. U našim uvjetima, što se tiče povećanja potražnje, to ne bi imalo nikakve svrhe, ali da pomogne određenim kategorijama društva bi imalo. Kada bi se precizno izabralo i kada bi stvarno došlo do onih kojima je neophodno da se pomogne, poput onih koji ostaju bez posla i koji su bez posla, imalo bi neke i ekonomske i socijalne i etičke veze – kazao je Čičić za Faktor.

Međutim, problem je nedostatak tog novca, s obzirom na to da BiH, ocjenjuje, nema tu ekonomsku moć.

- Čak ni rezerve ne povučemo, osim kada bi uništili Središnju banku, što neki predlažu. Mislim da bi to bila previsoka cijena sa premalim dobitkom. Drugih sredstava mi nemamo dovoljno da bi se značajnije pomoglo – pojašnjava profesor Čičić.

Čičić upozorava da nitko sada ne govori o razvojnim projektima, te da se sva pažnja usmjerava na prvu pomoć, što, smatra on, ne bi trebao biti slučaj.

- Problem je što treba stvarati dohodak. Treba pomagati uspješnim kompanijama jer one preživljavaju, rade i sutra će ponovo stvarati dohodak, punit će kase proračuna i zapošljavati će ljude. Moramo imati malo dužu perspektivu. Šta sutra? Mi imamo vrlo značajnih sredstava u komercijalnim bankama i čak Središnja banka kaže da može spustiti obvezne limite, tako da bi to oslobodilo još više sredstava. Tu se radi o milijardama. Tu treba usmjeriti sav fokus. Šta su to dobri programi, je li to održavanje proizvodnje, održavanje vanjskotrgovinskih veza, ulaganje u neke nove projekte. Mora se usmjeriti na razvojne programe, a ne samo gašenje požara – zaključio je Čičić.

Poslijednja izmjena danaPetak, 20 Ožujak 2020 08:55
 
index Instagram400x230 youtube