Pročitajte obavijesti iz Zavod za poljoprivredu ŽZH

Zavod za poljoprivredu ŽZH upozorava poljoprivredne proizvođače da u narednih tjedan dana meteorolozi najavljuju mogućnost mraza odnosno šteta od niskih temperatura uz prestanak vjetra u ranim jutarnjim satima.

Proljetni mraz može pričiniti veće ekonomske štete na poljoprivrednim kulturama naše županije. Proteklih godina zabilježene su štete na ranim voćnim vrstama te na plodovitom povrću, prvenstveno mladom krumpiru. Kako bi se izbjegli ili barem djelomično ublažile štete na polju preporučuje se da se što prije preventivno tretiraju usjevi odnosno nasadi s biostimulatorima, u narodu poznatijim pod nazivom tzv. „biljni antifriz“.

Mole se proizvođači ukoliko ne budu tretirali uzgojene kulture s biostimulatorima da obvezno poduzmu mjere kišenja ili da fizički zaštite nadzemni pojas koristeći agrotekstil na lokalitetima s većim zračnim depresijama.

Obavijest za maslinare

Nakon završene rezidbe nužno je obaviti tretiranje nasada maslina protiv uzročnika bolesti paunovog oka (Spilocaea oliagina).Tretiranje se može obaviti jednim od pripravaka: Stroby WG, Nativo 75 WG, Sylit 544 SC, Cuprablau Z, Nordox 75 WG ili Neoram WG. Za ovu namjenu mogu se koristiti i drugi pripravci na osnovi bakra sukladno svojoj registraciji i dozvoli za korištenje u zaštiti maslina.

Kod primjene bakarnih pripravaka moguća je pojava tzv. „šoka bakra“ koji se manifestira u maslinovom opadanju već zaraženog lišća kao posljedica razvoja bolesti paunovo oko.

Pripravke koristiti sukladno uputi proizvođača!

 
index Instagram400x230 youtube