Plaćaju li građani BiH gorivo skuplje nego što bi trebali?

Uz sve namete kojima država opterećuje litar goriva građani Bosne i Hercegovine s pravom se pitaju plaćaju li realnu i tržišnu cijenu goriva. One koji malo "zarove" u statistiku zbunjuje kako cijena na našem tržištu ne prati kretanja na svjetskim burzama.

Barel nafte na svjetskim tržištima prosječno je 2006. godine koštao 58,30 KM, a za litar goriva kod nas plaćano je 1,92 KM. U prošloj godini, kad je barel nafte bio 72 dolara, cijene goriva kod nas su bile na današnjoj razini (oko 2,10 KM) kad zbog kriza na tržištu i pandemije koronavirusa barel zna biti i 34 dolara.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić za Klix.ba kaže kako je zbog smanjenje potražnje za naftom i naftnim derivatima, usljed aktuelne pandemije i recesijskih očekivanja, došlo do izuzetnog pada cijena nafte na globalnom tržištu.

"Ovo su dodatno pojačale aktivnosti najvećih proizvođača - nastavak proizvodnje, uz manju potražnju, je očekivano spustio cijene ovog energenta. U ovom trenutku to može dodatno osnažiti trend prelaska na alternativne izvore energije (shodno maržama). Kada je riječ o našoj zemlji, postoji niz specifičnosti koje determiniraju cijenu - organičeno i izuzetno regulirano tržište, s razvijenom konkurencijom maloprodavača, ali i kartelima veleprodavača, uz kontinuiran rast državnih nameta na ovaj energent", smatra on

Čavalić pojašnjava i što to konkretno znači.

"U čitavom lancu opskrbljivanja naftom Bosne i Hercegovine postoje određene blokade koje onemogućavaju aktualno praćenje globalnih cijena nafte i to konkretno pri padu cijena. Veleprodavači, odnosno veći distributeri skladište i posljedično kontroliraju ranije nabavljenu naftu, što onemogućava maloprodavačima da budu cjenovno konkurentniji. Naravno, to se može djelomično primijetiti iz predstavljenog, korekcije se događaju, ali svejedno neodgovarajući, uz značajno kašnjenje", zaključio je on.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 17 Ožujak 2020 09:12
 
index Instagram400x230 youtube