Sportski novinar Sabahudin Topalbećirević održao predavanje na Sveučilištu u Mostaru

Sportski novinar Sabahudin Topalbećirević održao je predavanje o temi „Sportski uspjesi u funkciji promocije države“ na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

„Najbolju promociju jednoj državi radi njezin sport“, kazao je Topalbećirević te dodao kako je država bolja ako je sport bolji jer upravo on donosi najveću promociju u svijetu.

„Do Svjetskog prvenstva 1998. nitko nije znao za Hrvatsku. Nakon toga prvenstva i kockastih dresova svi su znali. Nijedan političar na svijetu ne može napraviti ono što mogu sportaši. Ono  što Luka Modrić napravio za Hrvatsku, Edin Džeko za Bosnu i Hercegovinu ili Novak Đoković za Srbiju neusporedivo je“, objasnio je Topalbećirević.

Baveći se sportskim novinarstvom, Topalbećirević je sudjelovao na svim velikim natjecanjima, uključujući pet svjetskih prvenstava, posjetio je 77 država, a pet puta je obišao svijet. Kaže kako mu je najdraže pratiti Ligu prvaka, jer su velike utakmice njegova opsesija i imao je sreću biti na čak 20 finalnih utakmica ovog natjecanja.

„Najteži je posao komentatora, ne samo sportskog, nego i političkoga. Mediji jako puno utječu na sport, bez medija je sport mrtav. Oni koji daju informacije danas su najvrjedniji, a to su novinari. Dok nije bilo novih medija mediji su imali veći utjecaj na stavove publike. U BiH je posebno teško baviti se novinarstvom, ali ako nemate hrabrosti odustanite od ovoga posla“, poručio je.

Sabahudin Topalbećirević sportski je komentator i novinar. Izvještavao je s Olimpijskih igara u Sydneju i Pekingu, četiri Svjetska i Europska prvenstva u nogometu, stotine prijenosa utakmica Lige prvaka od toga 51 utakmicu uživo. Bio je na 19 finala Lige prvaka, od čega je devet prenosio za Javni servis po čemu je apsolutni rekorder u regiji. Autor je nekoliko sportsko – dokumentarnih filmova koji govore o velikim regionalnim sportskim imenima.

 
index Instagram400x230 youtube