Federacija BiH dijeli 5,4 milijuna KM

Istaknuto Federacija BiH dijeli 5,4 milijuna KM

Do kraja ovog tjedna bit će objavljen javni natječaj za dodjelu nepovratnih sredstava za projekte razvoja malog gospodarstva u Federaciji BiH u iznosu od gotovo 5,4 milijuna KM.

Vlada Federacije BiH je, podsjetimo, na posljednjoj sjednici usvojila Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava iz ovogodišnjeg Proračuna FBiH Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta, u ukupnom iznosu od 5.390.000 KM.

Resorni federalni ministar Amir Zukić kaže da će ovakva kontinuirana ulaganja, uz skoro donošenje zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva i o poduzetničkoj infrastrukturi, dovesti do unaprjeđenja i organiziranijeg pristupa razvoju malih i srednjih poduzeća i poboljšanju poslovnog okruženja u Federaciji BiH.

- Redovna dodjela grant sredstava je i u skladu s nastojanjima Vlade Federacije BiH da budu stvoreni što bolji uvjeti za poslovanje, prije svega malih i srednjih poduzeća, na čemu se i bazira naše gospodarstve. To je i strateški pravac kompletne Europske unije, koja razvojem poslovnih zona stimulira i ohrabruje ulaganja u razvoj malih i srednjih poduzeća kao modela u kojem se, na organiziran i sustavan način, stvaraju normativne, prostorne i infrastrukturne pretpostavke za započinjanje poslovanja - kaže ministar Zukić.

Od odobrenih sredstava za ovu godinu, za projekt izgradnje poduzetničkih zona namijenjeno je dva milijuna maraka. Za poticaje inovatorima - pojedincima predviđeno je 40.000 KM, po 100.000 KM za stipendiranje učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, unapređenje institucijske poduzetničke infrastrukture i poticaj udrugama, komorama i obrazovnim institucijama. Za pružanje mentoring usluga za subjekte malog gospodarstva i za promociju poduzetništva predviđeno je po 50.000 KM, za poticaj ostanku tradicionalnih i starih obrta 200.000 KM, dok je za poticaj razvoju obrta i srodnih djelatnosti određeno 500.000 KM. Za poticaj novoosnovanim subjektima malog gospodarstva namijenjeno je 850.000 KM kroz subvencioniranje troškova nabavke opreme i repromaterijala, a 1.250.000 KM za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća kroz tehnološku modernizaciju poslovnih procesa, te 150.000 KM za tehničko usklađivanje (uvođenje ISO i HACCP standarda i osiguranje CE znaka).

Žene, osobe sa invaliditetom i mlađi od 35 godina imat će preferencijski tretman prilikom bodovanja projekata na predstojećem javnom natječaju koji će biti objavljen u „Službenim novinama Federacije BiH“, na internet stranici resornog federalnog ministarstva i u najmanje dvoje dnevne novine, priopćila je Vlada Federacije BiH.

 
index Instagram400x230 youtube