Branitelji prosvjeduju pred zgradom Vlade i Skupštine ŽZH

Branitelji prosvjeduju pred zgradom Vlade i Skupštine ŽZH Foto: vrisak.info

Članovi Udruge razvojačenih branitelja ŽZH i Udruge Zaboravljeni branitelji  danas (petak) za vrijeme sjednice županijske skupštine prosvjeduje ispred zgrade Vlade i Skupštine ŽZH u Širokom Brijegu.

Na današnjoj 14. redovnoj sjednici Skupštine Županije Zapadnohercegovačke odlučuje se o Zakonu o dopunskim pravima branitelja i članovima njihovih obitelji po hitnom postupku.

Branitelji, koji su pozvali na prosvjed, tvrde kako je Nacrt zakona ”čisti preslik protuustavnog, diskriminirajućeg i nakaradnog zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji u FBiH u čijoj izradi su sudjelovali najveći izdajnici razvojačenih Branitelja iz obje vojne komponente – Armije BiH i HVO-a”. Udruga Razvojačeni branitelji ŽZH tvrdi kako je preko ovlaštenih predlagača osporavanja pojedinih odredbi tog zakona pokrenula postupak njegovog osporavanja na Ustavnom sudu FBiH ”gdje se pozitivni rezultati očekuju uskoro”.

Navode i kako je Ministarstvo hrvatskih branitelja ŽZH dobnu granicu onih koji mogu tražiti ”egzistencijalnu novčanu naknadu” sa 57 godina spustilo na 55 godina života, te vrijeme provedeno na Zavodu za zapošljavanje s jedne godine spustilo na šest mjeseci, dok je sve drugo ostalo isto.

”I upravo zbog tih razloga URB HVO-a ŽZH i UZB/Borci BiH se nisu mogli složiti s takvim nacrtom zakona i to su javno rekli na sastancima braniteljskih udruga u sjedištu ministarstva hrvatskih Branitelja ŽZH u Grudama, kada su rekli kako je pravo na tzv ‘egzistencijalnu novčanu naknadu’ ostvarilo tek 2 do 3 člana URB HVO-a ŽZH od njih preko 220, dok mnogi ratni dezerteri, ratni profiteri, uhljebi, babe, tetke i žabe koje nemaju ništa s ratom i ratnim strahotama već primaju tu tzv ‘egzistencijalnu novčanu naknadu’ a članovi naše udruge zbog niza diskriminirajućih odredbi tog zakona tu naknadu ne mogu ni primirisati što nesumnjivo potvrđuje kako je taj zakon iznimno loš odnosno nikakav”, ističu organizatori prosvjeda.

Udruga zaboravljeni branitelji pozvala je pak branitelje da ne dozvole ”da im netko naš višegodišnji trud i muku, našu žrtvu i odricanje u jednoj sjednici prospe u vjetar i baci pod noge”.

Sve ovo je razlog prosvjeda pod sloganom ”Valentinovo ispred zgrade Vlade ŽZH”.

 
index Instagram400x230 youtube