Mostarska bolnica bogatija za jednu novu metodu

Mostarska bolnica bogatija za jednu novu metodu Foto: Bljesak.info

ERCP je skraćeni naziv za retrogradnu koledokopankreatografiju, odnosno dijagnostičku pretragu koja se sastoji od kombinacije endoskopske i radiološke pretrage žučnih vodova i vodova gušterače.

''Konačno smo u našoj bolnici pokrenuli nešto što nam je dugo nedostajalo u gastroenterologiji i zbog čega su naši pacijenti odlazili u Zagreb, Sarajevo, Split, i slično. Riječ je o uvođenju ERCP pretrage na Klinici za unutarnje bolesti s centrom za dijalizu SKB Mostar'', rekao je to ravnatelj mostarske bolnice dr. Ante Kvesić na konferenciji za medije održanoj u petak 7. veljače u Mostaru.

Kako je istaknuo Kvesić, kompletna oprema nabavljena je prije pet, šest mjeseci, no zbog tehničkih razloga i same edukacije kadra je tek sada pokrenuta.

Više detalja o programu, s kojim je mostarska bolnica krenula, predstavila je predstojnica Klinike za unutarnje bolesti s centrom za dijalizu prim. prof. dr. sc. Monika Tomić, koja se i zahvalila KBC Split i Novoj Biloj gdje je svih ovih godina, najveći broj njihovih pacijenata bio zbrinjavan.

''Tijekom ovog perioda, uz nabavku opreme, educirali smo naš mladi kadar, jedan cijeli tim uz stručno mentorstvo prof. Željka Puljiza, pročelnika Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju KBC Split'', istaknula je Tomić.

Medijima se obratio i dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Milenko Bevanda, istaknuvši kako je proces edukacije za ovu metodu duži od klasičnih metoda koje su dosad rađeni, ali da je korist višestruka.
''Ovo je jedna metoda koja je visoko sofisticirana, možemo je koristiti i u dijagnostičkom i u terapijskom smislu kad imamo probleme na razini žučnih i gušteračnih vodova. Ona je jako teška, i za liječnike koji to rade a i za pacijente, ali koristi koju imamo od ove metode neusporedivo je na stranu onog što daje njoj kao metodi i njezinom učinku visoki značaj u medicini. S ovim načinom izbjeći ćemo brojne operativne zahvate koje bi inače morali raditi da ne postoji ova pretraga'', istaknuo je dr. Bevanda.

ERCP je skraćeni naziv za retrogradnu koledokopankreatografiju, odnosno dijagnostičku pretragu koja se sastoji od kombinacije endoskopske i radiološke pretrage žučnih vodova i vodova gušterače.

 
index Instagram400x230 youtube