Dodik: Zna se da su Komšića birali Bošnjaci i zato ćemo podržati model HDZ-a BiH [video]

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik još jednom je poručio kako će podržati HDZ BiH u nastojanjima za izmjenama Izbornog zakona.

"Ne može se ignorirati zahtjev Hrvata da biraju svoje autentične predstavnike. Nije dobro da Bošnjaci biraju Hrvata u bilo koji organ. To može da izgleda kao mala prevara koja hrani sujetu nekome, ali to u biti daje stabilnost BiH i njenim institucijama", kazao je Dodik gostujući na O kanalu, prenosi IKS Portal.

On smatra da kad bi se riješio problem nametanja predstavnika Hrvatima od strane Bošnjaka, kako bi država mogla napredovati.

"Da je do Bošnjaka i njihove dugoročne političke pameti, oni bi sigurno omogućili Hrvatima da se napravi mehanizam da oni biraju svoje predstavnike i da se svi zajedno nađemo tu gdje radimo na pitanjima u daleko većem povjerenju nego ovako".

Nametanje predstavnika dovodi do nepostajanja povjerenja među narodima. Svjestan toga je i Dodik, koji je jasno kazao da Komšić nije predstavnik Hrvata jer je izabran glasovima Bošnjaka.

"Kako može sada HDZ da vjeruje bilo što SDA koji izabere Komšića i kaže: 'on je sad Hrvat'. On jest Hrvat, ali nije izvorni politički predstavnik Hrvata, ali se zna da su ga birali glasovi Bošnjaka", naglasio je član Predsjedništva BiH, poručivši kako će zbog toga podržati HDZ BiH u zahtjevima da Hrvati biraju svoje predstavnike.

"Takvu vrste prevare nitko ne može..., to ne bi voljeli ni sami Bošnjaci. Prema tome, ta pitanja treba prvo riješiti. Mi ćemo iz SNSD-a podržati takvo pozicioniranje jednog modela u kojem ce Hrvati, u metodologiji koju oni odaberu, moći birati nesumljivo svoga političkog autenticnog predstavnika. I zašto je to loše za Bosnu i Heercegovinu? Pa tada držite Hrvate u Bosni i hercegovini,a ovako ih ne držite", zaključio je Milorad Dodik.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 04 Veljača 2020 09:26
 
index Instagram400x230 youtube