"Dani masline 2019.“: Od 84 uzorka 78 ekstradjevičanskih najuspješniji Ljubušaci [foto]

"Dani masline 2019.“: Od 84 uzorka 78 ekstradjevičanskih najuspješniji Ljubušaci [foto] Foto: Dušan Musa

Bez obzira na šarolik urod, hercegovački maslinari i ove godine mogu biti iznimno zadovoljni. Razlog zadovoljstvu su rezultati ocjenjivanja maslinovih ulja. Od 84 dostavljana uzorka čak 78 bilo je ekstradjevičanskih.

Od tih 78 uzoraka maslinovih ulja 37 je prema zbiru bodova, zavrijedilo zlatno, 33 srebreno, a osam ulja brončano odličje. Preostalih šest uzoraka bilo je u kategoriji lampante. Kako je pojasnio dr sc. Miro Barbarić voditelj Panela od 17 članova, koji su vršili ocjenjivanje, riječ je o uljima od maslina koje je oštetila tuča. „Ta ulja imaju okus pluta“, kazao je dr. Barbarić, koji je iznio pregled rada Panela za organoleptičku ocjenu ekstradjevičanskih maslinovih ulja.

Inače, ekstradjevičansko maslinovo ulje je ulje sa organoleptičkom ocjenom 6,5 ili više bodova, te slobodnim masnim kiselinama (oleinska) najviše 0,8 grama na 100 grama ulja, uzimajući u obzir sve zahtjeve koje propisuje Europska unija. Djevičanska maslinova ulja su ulja sa organoleptičkom ocjenom od minimalno 5,5 ili više bodova, te slobodnim masnim kiselinama najviše dva grama na 100 grama ulja, jasno prema propisima EU. Lampante maslinovo ulje je ulje koje nije prikladno za neposrednu potrošnju. Slobodne masne kiseline više su od dva grama na 100 grama ulja, uzimajući u obzir i druga mjerila propisana normama EU, dok je organoleptička ocjena niža od 3,5 boda. Dakle, od ukupno dostavljenih uzoraka maslinovih ulja na ocjenjivanje u Federalni agromediteranski zavod u Mostaru, čak 93 posto su bila vrhunske kvalitete. Samo sedam posto ulja je izvan kategorije izvrsnosti, što je posljedica raznih mehaničkih oštećenja, što govori da su hercegovački maslinari s odličnim uspjehom savladali tajne njegove proizvodnje.

Potvrđuje to i kronologija koju je prezentirao dr Barbarić, koji je naveo da je prve godine rada panela 2011-te, na ocjenjivanje dostavljeno 20 uzoraka ulja od čeka je 13 bilo ekstradjevičanskih, tri su bila u kategoriji djevičanska, a četiri u kategoriji lampante. Posebice izvrsne godine bile su 2016-ta kada je svih 41 uzorak bio u kategoriji ekstradjevičanska, te 2017-te kada su svi dostavljeni uzorci 43, također, bili u kategoriji ekstradjevičansko. Da su hercegovački maslinari sve sigurniji u sebe i ono što rade, potvrđuje i rast broja uzoraka koji se dostavljaju na analizu, od samo 20 iz 2011., na lani 56, a ove godine čak 84 uzorka. Prema tome, ako Hercegovci u drugim granama poljoprivrede baš i ne ide kako bi željeli, u maslinarstvu su na pravom putu, što u ne tako dalekoj budućnosti jamči dalje povećanje površina pod maslinama sa sadašnjih, prema procjeni oko 500 hektara, na možda i 1.000 hektara!

Dakle, u sklopu devetih po redu Dana masline u organizaciji Federalnog agromediteranskog zavoda uz rezultate rada Panela za organoletpičku ocjenu maslinovih ulja i podjelu priznanja i zahvalnica, održana su i stručna predavanja. Pored dr. Mire Barbarića koji je uz prezentaciju rada panela za ocjenjivanje maslinovih ulja obrazložio i temu „Pregled tržišta maslinovih ulja u BiH“, mr. Aida Kohnić iz čapljinske tvrtke „Dušica“, predstavila je temu „Štete od cikada na maslinama u Hercegovini, dok je temu „Bolest maslina Xyiella fasttidiosa“ obrazložila dr. sc. Ana Crnogorac.

Pojedinačno najviše ulja na ocjenjivanje dostavili su maslinari iz Ljubuškog – 30, od čega je 14 dobilo zlatno odličje, slijedi Čapljina sa 16 uzoraka, osam zlata… Pojedinačno najveću ocjenu od 89,8 bodova dobile je ulje vinarije „Škegro“ iz Ljubuškog, dok su po broju priznanja najuspješnije bile časne sestre iz samostana u Bijelom Polju čija su ulja dobila tri zlata i dva srebra. Valja reći da se samostan predstavio i sa monosortnim uljima, a novina su bila monosortna ulja od istarske bjelice i u Hercegovini rijetke sorte čempresino. Ulje na ocjenjivanje dostavio je i manastir „Tvrdoš“ kod Trebinja, koji je također dobio zlatno odličje…. Još jedna zanimljivost koja govori u prilog ovoj grani - nakon službenog dijela manifestacije maslinari se nisu razbježali još su cijeli sat ostali raspravljali, „mezili“ kušajući maslinova ulja i vina iz pokusnog vinograda Agromediteranskog zavoda, te načelno dogovorili osnivanje udruge maslinara na razini Hercegovine.

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 18 Prosinac 2019 12:06
 
index Instagram400x230 youtube