Mostarsko Sveučilište dobilo STEM centar izvrsnosti

Fakultet prirodoslovno – matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru (SUM) u petak je dobio STEM centar izvrsnosti, opremljen novom didaktičkom opremom u skladu sa STEM standardima, u sklopu projekta Enable BiH.

Učionica je opremljena s modernim multimedijskim stolovima koji uključuju sve priključke (struju, mrežu i USB) te 20 ergonomskih stolica. Ima i pet računala koji se pokreću putem virtualizacijske platforme. Opremljena je i pametnom i magnetnom pločom, Ultimaker 3D printerom, laserskim printerom u boji, SMart TV FHD.

-Uvijek smo govorili da Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti vidimo kao svjetionik, kao nekoga tko povezuje i uvezuje sve nas koji smo određeni i usmjereni jedni na druge u ovoj društvenoj sredini gdje živimo i radimo, to želimo i nastaviti – izjavio je tijekom otvaranja dekan FPMOZ-a Mario Vasilj.

Prorektor SUM-a Zdenko Klepić istaknuo je kako otvaranje Centra ima veliki značaj te kako se od danas mostarsko Sveučilište stavlja uz bok najsuvremenijih sveučilišta i istraživačkih centara.

-Ovo je veliki iskorak za mostarsko Sveučilište, za Fakultet prirodoslovno – matematičkih i odgojnih znanosti i za studente kojima će omogućiti da stječu praktična znanja, istraživati, usavršavati se i razvijati, a sve kako bi na tržištu rada biti konkurentni – kazao je Klepić uoči otvaranja.

Otvaranje Centra implementirano je u suradnji s organizacijom Save the Children, u okviru projekta ENABLE-BiH, kojeg podržava Agencija za međunarodni razvoj SAD-a – USAID.

Fatima Smajlović, uime ogranizacije Save the Children, kazala je kako projekt ENABLE ima za cilj pomoći unapređenju kvaliteta i relevantnosti obrazovanja u Bosni i Hercegovini te kako će ovaj centar pospješiti koordinaciju između osnovnih i srednjih škola, fakulteta, tehnoloških parkova, poslovnih subjekata, a koja će u konačnici proizvesti dodatna znanja i vještine potrebne za poslove budućnosti.

Ona je također napomenula kako će pored Fakulteta prirodoslovno – matematičkih i odgojnih znanosti, centar izvrsnosti danas biti otvoren i u Tehnoločkom parku INTERA kod Mostara.

 
index Instagram400x230 youtube