Tegeltija sastavlja novo Vijeće ministara: Konzultacije sa strankama počinju danas

Zoran Tegeltija, novi predsjedatelj Vijeća ministara BiH, veće danas će započeti s konzultacijama s političkim strankama, nakon što je jučer izglasan u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Tegeltija je nagovijestio prve aktivnosti tokom dana, ali i vikenda, te početkom sljedeće sedmice. On je istaknuo da bi se proceduralno novo Vijeće ministara u istom domu moglo imenovati 18. i 23. prosinca, kada bi trebale biti sjednice, piše Klix.ba.

On je istaknuo da je neformiranje vlasti u proteklih 14 mjeseci ostavilo teške posljedice. Za imenovanje Tegeltije jučer je glasiovalo 28, protiv je bilo osam, a suzdržana su bila dva zastupnika. Za imenovanje novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH postojala je opća i entitetska većina.

Novu vlasti trebali bi činiti SDA uz DF i SBB, SNSD i HDZ.

Tako su jučer za imenovanje Zorana Tegeltije glasovali Denis Zvizdić, Nebojša Radmanović, Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Alma Čolo, Halid Genjac, Šemsudin Dedić, Nermin Mandra, Edin Mušić, Safet Softić, Adil Osmanović, Predrag Kožul, Darijana Filipović, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Jakov Galić, Snježana Novaković-Bursać, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Vojin Mitrović, Staša Košarac, Dženan Đonlagić, Zlatan Begić, Vlatko Glavaš, Edita Đapo, Mirsad Kukić te Jasmin Emrić.

 
index Instagram400x230 youtube