Za osnivanje tvrtke u BiH treba vam 80 dana i čak 13 različitih procedura

Bosna i Hercegovina je najgore rangirana zemlja u regiji prema posljednjem Doing Business popisu svjetskih zemalja prema lakoći poslovanja.

Za jako loše 90. mjesto ekonomski analitičari slažu su u ocjeni da su razlozi političke, a ne ekonomske prirode. Porazno zvuče podaci koji govore kako vam je da biste osnovali tvrtku u Bosni i Hercegovini potrebno u prosjeku 80 dana, trebate napraviti čak 13 različitih procedura, a za sve vm je potrebno barem 1.339 KM, piše Klix.ba.

Kada govorimo o zemljama regije, najlakše se posluje u Sjevernoj Makedoniji koja je ispala iz Top 10 zemalja svijeta i sada je 17. na ovom popisu. Skok od tri pozicije ostvarila je Slovenija i sada je 37., dok je Srbija napredovala četiri mjesta i sada je 44. Crna Gora je 50., a mjesto iza nje je Hrvatska, dok je Kosovo ostvarilo veliki pad i sa 44. palo na 57. mjesto.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić za Klix kaže kako smo, prema ovim podacima, najgore rangirani po proceduri registracije pravnih osoba, kako je činjenica da ima općina i gradova u BiH gdje se tvrtke mogu dosta brzo registrirati, ali podaci se obrađuju prama Sarajevu, tako da na kraju imamo situaciju da se tvrtka registrira 80 dana, gdje je potrebno ispuniti 13 različitih procedura.

Kaže kao je upravo zbog te problematike, zajedno s kolegom Dinom Hadžialićem predložio koncept registracije pravnih osoba putem interneta, gdje bi se tvrtka mogla registrirati za jedan dan. Birokratske procedure i podijeljena nadležnost su dodatno zakomplicirale proces registracije, što nažalost odbija investitore. Međutim, duboko sam uvjeren da se mogu napraviti iskoraci i u ovakvom sustavu", smatra Hadžić.

On nastavlja da je jedno od rješenje izrada online aplikacije za podnošenje zahtjeva za registraciju obrta.

 
index Instagram400x230 youtube