Najviše oružja iz BiH izvezeno u Saudijsku Arabiju

"Kada je izvoz u pitanju u prvih 10 mjeseci ove godine, FBiH je izvezla oružje vrijedno oko 159 milijuna KM, dok je RS izvezla milijun i pol maraka vrijedno oružje", naveli su u UIO.

Sudeći prema ovim podacima, najviše je izvezeno u Saudijsku Arabiju, i to više od 32 posto vrijednosti cijelog izvoza u prvih 10 mjeseci ove godine, odnosno oko 52.741.000 maraka.

Druga na listi zemalja u koje BiH najviše izvozi je Egipat, u koji je izvezeno oružje vrijedno oko 43 milijuna KM.

"Maroko je treći na listi i u tu afričku zemlju je izvezeno oružje vrijedno oko osam milijuna maraka, dok ga je u Afganistan izvezeno u vrijednosti 7.828.000 KM", navode u UIO.

Kako proizlazi iz podataka Uprave, poslije Afganistana su Ujedinjeni Arapski Emirati s izvezom vrijednim skoro šest i pol milijuna maraka, dok je vrijednost oružja koje je izvezeno u Keniju oko 5.871.000 maraka.

Kada je uvoz u pitanju, BiH najviše uvozi oružje iz Italije, i to u vrijednosti od oko tri milijunamaraka, dok je druga na listi Njemačka s oko 1.330.000 KM.

"Vrijednost oružja uvezenog iz Slovenije u BiH je oko 1.315.000 KM, dok je ono uvezeno iz Češke vrijedno 1.127.000", kazali su u Upravi te dodali da je oružje uvezeno iz Srbije vrijedno oko 965.000 maraka.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, kazao je za "Nezavisne" da ukoliko se izvoz oružja posmatra isključivo ekonomski, onda je on izuzetno značajan.

"Značajan je ne samo za namjensku industriju koja ga ostvaruje, nego i za ukupnu vanjskotrgovinsku razmjenu BiH", istakao je Gavran.

Međutim, dodaje Gavran, ako se uzme u obzir na koji način konkretna država u koju se najviše izvozi (Saudijska Arabija) koristi oružje i municiju i kako ističe "brojne primjere zločina nad civilima počinjenim u ratu u Jemenu u kojem sudjeluje, teško je pronaći moralno opravdanje".

"Posebno ako se uzmu u obzir obustave izvoza proizvoda namjenske industrije na ovo tržište od strane nekih drugih razvijenih država koje nemaju vlastitih skorih iskustava s ratnim patnjama, pa su ipak moralni aspekt stavili ispred ekonomskog", upozorio je Gavran.

Kako zaključuje, izvoz proizvoda namjenske industrije, među kojima oružje i municija prednjače, je veoma pozitivan i značajan za privredu i ekonomiju, ali, smatra, ipak bi se trebalo fokusirati na tržište i kupce u kojima nema rizika upotrebe ovih proizvoda za agresiju ili ratne zločine.

Prema njegovim riječima, neophodno je više razvijati namjensku industriju u BiH, ne samo zbog izvoza oružja, municije i vojne opreme, već zbog mnogo šireg interesa razvoja privrede i tehnologije.

"Mnoge najnaprednije tehnologije i najviši standardi kvaliteta upravo se primjenjuju u ovoj industriji i onda se dalje njihova primjena širi i na druge vrste proizvodnje", rekao je Gavran.

Potencijal za dalji razvoj i ekspanziju, kako dodaje, postoji, tradiciju imamo, ostaje još da se, kako kaže, ostvari veća sistemska podrška i olakša finansiranje razvoja i novih ulaganja.

 
index Instagram400x230 youtube