Zašto su odjednom smanjene mirovine u BiH?

Sarajevski umirovljenik Đorđe Stragarac bio je šokiran kada je dobio rujansku mirovinu umanjenu za 150 KM. Mislio je da je riječ o grešci.

Ali, i listopadska mirovina umanjena za isti iznos, pa je zatražio obrazloženje od Federalnog zavoda MIO.

Rješenje u likvidaturi

Kako je rekao za Dnevni avaz, „prošetao“ je kroz šest soba i razgovorao s tri šefa, a nitko mu nije dao pravu informaciju. 

"Ja nikakvo rješenje nisam dobio, nitko me nije obavijestio. Je li moguće da mi skinu 150 KM bez ikakve obavijesti", pita se Stragarac.

Nakon nekoliko dana ponovo je otišao u Zavod i, kako je rekao, „na jedvite jade“ dobio rješenje, koje se odnosi na provedbu Sporazuma o socijalnom osiguranju SR Jugoslavije i BiH.

"Rješenje je izdanto 30. kolovoza i da nisam sam otišao po njega, Bog zna koliko bi stajalo u nekoj ladici. Tamo ima još desetine rješenja", dodao je Stragarac.

Iz Zavoda MIO ističu da, je Stragarcu, kad je umirovljen priznato pravo i koje nije ostvareno u BiH.

Radi se preračun

"Sporazum je potpisan 2004. Od tada se radi preračun i gospodinu je nedavno urađen preračun i ubuduće će dobivati dio mirovine od fonda FBiH, a dio iz Srbije", pojašnjeno je iz Zavoda. 

No, ovo nije jedan slučaj. Još ima tisuće umirovljenika iz BiH koji su dio radnog staža ostvarili u Srbiji, a kojima su mirovine umanjene i do 30 posto.

Što piše u Sporazumu

Sporazum o socijalnom osiguranju između SR Jugoslavije i BiH stupio je na snagu 1. siječnja 2004. godine, a mirovinski fondovi u Srbiji i BiH počeli su pokretati postupke po službenoj dužnosti za ponovno određivanje mirovina.

Trebalo je izvršiti preračun, odnosno odrediti mirovinu srazmjerno dužini mirovinskog staža navršenog u svakoj državi.

 
index Instagram400x230 youtube