Uvođenjem Lean alata optimizirati poslovanje u ŽZH

U Tehnološkom parku u Posušju u četvrtak je održan seminar o Lean proizvodnji namijenjen menadžerima i voditeljima poslovnih odjela koji žele optimizirati svoje poslovanje uvođenjem Lean alata.

Seminar je održan u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike, u suradnji s Općinom Posušje, Tehnološkim parkom Posušje, Razvojnom agencijom HERAG i lokalnim poduzećima.

Uvodno je sve prisutne pozdravio Branko Bago, načelnik općine Posušje istaknuvši kako ovaj seminar predstavlja nastavak uspješne suradnje naše općine s akademskom zajednicom i gospodarstvenicima kako bi odgovorili izazovima s kojima smo suočeni u svezi demografskih kretanja, te kako se kroz dualno obrazovanje, koje nudi i ovaj seminar pridonosi stvaranju boljih preduvjeta za razvoj.

Branko Bago

Prof. dr. sc. Željko Stojkić – dekan Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike u Mostaru predstavio je sudionicima Tvornicu za učenje kao konceptu za unaprjeđenje edukacije i istraživanja u proizvodnji.

Željko Stojkić

Tvornica je otvorena kao dio projekta Povećanja konkurentnosti MSP-a EU ProLokal, a koji je implementirao spomenuti fakultet s partnerima, poduzećima s područja ŽZH, gradom Širokim Brijegom i općinom Posušje. Tvornica za učenje nudi koncept formalnog i neformalnog učenja uz mogućnost usvajanja teorijskog znanja, učenja kroz vježbu i u realnim situacijama.

Opremanjem ove tvornice uspješno se prate svjetski trendovi kako bi se usvojile nove tehnologije potrebne za konkurentan proizvod. Ciljevi se planiraju ostvariti kroz klastere, u suradnji s međunarodnim sveučilištima, kroz postojeću infrastrukturu te kroz dobivene i buduće EU projekte.

Prof. dr. Ivica Veža s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu u svom je izlaganju kazao kako je jedina konstanta da se stalno morate mijenjati. Govoreći o Lean proizvodnji pojasnio je kako je njegovom primjenom moguće eliminirati sva rasipanja u poduzeću, smanjiti troškove te povećati produktivnost. Lean predstavlja stalnu borbu za davanje vrijednosti pojedinom kupcu. Metodu je osmislila tvrtka Toyota, a koncept Lean rezultat je analize provedene na institutu MIT u SAD-u koja je izvršena za američku automobilsku industriju, a u cilju pronalaženja ključa uspjeha japanske industrije. Profesor Veža i sam je boravio u Japanu, te je prenio svoja iskustva. Predstavio je principe Lean menagementa i alate.

Tri lokalne kompanije prezentirale su svoja iskustva s Lean alatima

Broj sudionika bio je limitiran, a odziv jako dobar. Među sudionicima bili su menadžeri, direktori, članovi uprave te voditelji poslovnih odjela tvrtki iz svih općina i gradova Županije Zapadnohercegovačke, dok su predstavnici triju lokalnih poduzeća predstavili svoja iskustva u primjeni Lean koncepta, navodi se u priopćenju na službenoj stranici Općine Posušje.

O primjerima pozitivne prakse u primjeni Lean koncepta u proizvodnji govorili su Marijana Sabljo ispred tvrtke Weltplast Posušje, Božo Budimir, voditelj kontrole kvalitete u Miviku Posušje i Darko Martinović iz tvrtke Feal iz Širokog Brijega.

Poslijednja izmjena danaPetak, 15 Studeni 2019 10:25
 
index Instagram400x230 youtube