Cijene goriva rastu: Benzin skoro 2,5 KM

Na benzinskim crpkama u BiH benzin je, po cijeni, na pragu nove psihološke granice od 2,5 KM po litru, što uključuje i Sarajevo, gdje na dijelu prodajnih mjesta super 98 košta čak 2,46 KM, dok je dizel desetak feninga jeftiniji.

Nešto bolje prolaze vozači iz Mostara, gdje litar benzina na nekim od prodajnih mjesta košta 2,41 KM, a dizel 2,31 KM, dok je Banja Luka povoljnija pa gorivo košta oko 2,3 KM.

Prema najsvježijim podacima, koje je jučer objavila Vanjskotrgovinska komora BiH, benzini na bh. crpkama u prosjeku koštaju između 2,26 i 2,46 KM po litru, dok je dizel 2,36 KM.

Iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS za “Nezavisne” je potvrđeno da nemaju saznanja da je u prethodnom razdoblju bilo korekcija na cjenovnicima na benzinskim crpkama.

“Zasad nema ni najava da bi u sljedećem razdoblju moglo doći do korekcija cijena goriva”, rekli su iz te grupacije.

Oni koji su stalno za volanom, primijetili su da je gorivo na bh. srpkama skuplje nego u nekim od europskih država, poput Austrije.

“Svaki komentar je suvišan. Evo, recimo, na svakih 1.000 potrošenih litara u nekim od europskih država, iako imaju akcize, tvrtka se vrati 70 eura nazad”, ističe za “Nezavisne” Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prijevoznika za međunarodni i unutarnji transport RS. Prema njegovim riječima, odgovor na pitanje zašto su kod nas cijene ovakve kao što jesu je – jednostavan.

“Mora se proračun napuniti na neki način, a jedan su i akcize. Njima odgovara da je gorivo što skuplje, jer tako više novca ide u proračun. A o usporedbi standarda u BiH i Austriji suvišno je i govoriti”, naveo je Grbić.

Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” Bijeljina, i sam kaže da se uvjerio da je u Austriji jeftinije gorivo nego kod nas.

“Besmislene su tvrdnje onih koji kažu da je kod nas gorivo najjeftinije, jer treba imati na umu i naše plaće, koje su dosta niže nego, recimo, u Austriji”, naglasio je Vasilić za “Nezavisne”.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna plaća u BiH je u kolovozu iznosila 925 KM. Računica Saveza samostalnih sindikata BiH pokazuje da je u rujnu potrošačka košarica koštala 1.979 KM, i za 36,30 KM je veća u odnosu na prethodni mjesec.

 
index Instagram400x230 youtube