Od 15. studenog obvezna zimska oprema na vozilima

U razdoblju od 15.11. do 15.04 naredne godine na teritoriji Bosne i Hercegovine zakonski je obvezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uvjete.

Postoje dva zakonski važeća Pravilnika sa suprotnim odredbama o zimskoj opremi (Sl.glasnik BiH 13/07 i Sl.glasnik BiH 23/07). Sve dok se ne izvrši izmjena i usuglašavanje postojećih pravilnika, a prema uputi Ministarstva komunikacija i prometa BiH Sektora za promet, pod zimskom opremom podrazumijevaju se gume sa zimskim profilom na svim kotačima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) ili gume s ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uslova.

Dodatno za teretna vozila i autobuse u zimsku opremu ubraja se lopata i vreća pijeska. Na vozilima se ne smiju postavljati gume sa čavlima.

U zimskom razdoblju, niske temperature i česte i obilne padavine izuzetno nepovoljno utječu na motorna vozila, posebno kad su intenzivnije u upotrebi.

Zbog snijega ili poledice pogonski sustavi teže prenose snagu na podlogu, sol nakupljena na cestama šteti podvozju i karoseriji, a niske temperature onemogućavaju normalan rad motora, crpe energiju iz akumulatora, a štete i svim ostalim komponentama vozila.

Stoga je nožno na odgovarajući način pripremiti i sebe i svoje vozilo za nadolazeću zimu.

Novčane kazne za neposjedovanje zimske i druge opreme kreću se od 40 KM za vozača, 500 za poduzeće ili drugu pravnu osobu te 500 za fizičku osobu koja samostalno obavlja djelatnost prijevoza.

 
index Instagram400x230 youtube